Krigshelt på fire bein hedret med medalje

Torsdag samlet britiske soldater seg for å hedre en fallen kamerat for uselvisk heltemot, nerver av stål – og på fire bein.

Bombehunden «Theo» vandret hen til de evige jaktmarker samme dag som hans kompanjong, korporal Liam Tasker, ble drept under skuddveksling i Afghanistan.

Nå, ett år etter, ble springer spanielen tildelt høyeste krigsutmerkelse for dyrisk mot, kalt Dickin-medaljen, skriver nyhetsbyrået Ap.

– Døde av et brustent hjerte

Ifølge mora til Tasker, Jane Duffy, var de to soldatene på henholdsvis to og fire bein uadskillige i felten.

Da 26-åringen omkom i en skuddveksling i Helmand-provisen, døde også Theo få timer senere av et anfall.

Duffy er overbevist om at hunden døde av et brustent hjerte.

– Jeg kunne bare ønske at de kunne ha hentet medaljen selv, sier Duffy, som mottok medaljen posthumt på vegne av springer Spanielen og sin sønn.

«Utrettelig mot»

Storbritannia har delt ut den edleste heltemedaljen Dickin siden 1943, til dyr som har vært i redningstjenestens, militærets eller politiets tjeneste.

«Theo» er den 28. hunden som ble beæret med medalje for tapperhet.

En av de første hundene var «Rip», en blandingshund som fant mer enn 100 personer fanget etter tyskernes bombeangrep i 1940.

Hunder har også fått utmerkelser for tjeneste i Bosnia, Irak, Afghanistan og under terroristangrep, blant annet etter angrepet 11. september 2001 i USA.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helten Simon

Skipskatten «Simon» avtjente sin plikt i den britiske marinen, da skipet ble bombet av kineserne i 1949.

Foto: Ap

Schaeferhunden «Apollo» mottok medaljen på vegne av alle lete- og redningshunder som arbeidet iherdig på bakken i New York og Washington, for «utrettelig mot i menneskehetens tjeneste».

Også hester og duer har kunnet smykke seg med Dickin-medaljen, men bare én katt.

Skipskatten «Simon» avtjente sin plikt i den britiske marinen, da skipet ble bombet av kineserne i 1949, og fanget flere måneder i kinesiske farvann.

På tross av at han ble alvorlig skadet, tok katten opp kampen mot rottene om bord, som var regnet som hans viktigste oppgave.

Brevdua «Gustav» redder dagen

32 av de mer enn 200.000 duene som tjente de britiske styrkene under andre verdenskrig som brevduer, har fått samme utmerkelse.

Blant de fjærdekte heltene var dua «Gustav», som sørget for at den første informasjonen om den avgjørende D-dagen i Normandia havnet i hendene til de rette personene.

I 1947 gjorde tre politihester i London seg fortjent til medalje.

«Upstart», «Olga» og«Regal» beholdet sinnsroen på mesterlig vis da både de og rytterne fikk en dusj av splintret glass over seg etter en bombeeksplosjon.

Likevel fortsatte «Upstart» og de andre som før, og kontrollerte trafikken til alt roet seg.

Heltedua Winkie

32 av de mer enn 200.000 duene som tjente de britiske styrkene under andre verdenskrig som brevduer, har fått samme utmerkelse.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt