NRK Meny
Normal

Japansk by dekket av aske etter vulkanutbrudd

Innbyggerne i byen Kagoshima våknet opp til en ekstra grå hverdag mandag morgen.

Aske fra den japanske vulkanen Sakurajima steg 5000 meter til værs etter et utbrudd mandag morgen.

Kraftig vulkanutbrudd askelegger by

For de vel 600.000 innbyggerne i byen sørvest i Japan har vulkanutbrudd blitt en del av hverdagen.

Vulkanen Sakurajima har blitt mer og mer aktiv de siste årene, og så langt i år har geologene registrert 500 utbrudd fra fjellet.

Høyeste askesky registrert

Men grytidlig mandag morgen førte det ferskeste utbruddet til at vulkanen spydde ut enorme mengder aske som steg opp til en høyde på 5000 meter.

Det er den høyeste askeskyen som er registrert noensinne fra Sakurajima.

Lava og vulkanske steiner rant ned fjellsiden og byen Kagoshima ved foten av fjellet ble dekket av et grått lag av aske.

Himmelen ble mørk og bilistene måtte skru på lysene for å orientere seg i gatene. De som beveget seg utendørs forsøkte å beskytte seg mot askenedfallet med paraplyer og munnbind.

Regnet ned

Myndighetene opplyser at ingen personer er skadet som følge av utbruddet, men advarer om at det kan komme lignende utbrudd i nær framtid.

Folk blir bedt om å holde seg unna vulkanen, men det er likevel ingenting som tyder på at et farlig utbrudd skal være nært forestående ifølge geologer.

Regnvær utover mandag formiddag førte til at sikten i byen ble bedre og feiebiler sveipet gjennom gatene for å fjerne asken.

– Askeskyen var litt dramatisk, men vi begynner å bli vant til det, sier en ikke navngitt myndighetsansatt til nyhetsbyrået AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt