Hopp til innhold

Har innført kodeord som kvinner kan bruke for å varsle om vold

Land etter land rapporterer om økning i vold mot kvinner etter at familier er tvunget til å leve tett på hverandre. Spanske apotek her innført en ordning der kvinner kan bruke et kodeord for å varsle politiet om at de er i fare.

Et apotek i Madrid - et av stedene mishandlede spanske kvinner kan henvende seg for å få hjelp.

Et apotek i Madrid – et av stedene mishandlede spanske kvinner kan henvende seg for å få hjelp.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Marie-France Hirigoyen er psykiater i Paris. Hun forteller om en kvinne som er stengt inne med en voldelig mann. Når mannen drikker, blir virkningene verre.

Med nedstengningene har risikoen blitt enda større, sier hun til France 24:

– Hun ringte meg akkurat og sa at mannen gikk ut for å handle og kjøpe alkohol. Hun er livredd for hva som skjer når han kommer tilbake.

Samme historie over hele verden

Fra Hubei til Berlin, fra Rio de Janeiro til Paris, fra Madrid til Bratislava blir det nå slått alarm fra organisasjoner som arbeider med vold i nære relasjoner.

Historiene er de samme i flere land, en kraftig økning i volden etter at familier blir stengt inne på liten plass.

  • Fransk politi rapporterer at det i forrige uke var en økning på mellom 32 og 36 prosent av anmeldelser av vold i nære relasjoner, melder Reuters.
  • I Rio de Janeiro har tilfeller av vold i nære relasjoner økt med 50 prosent siden nedstengningen begynte. Det sier en dommer med ansvar for slike saker, Adrianna Mello, til Istoé.
  • I Catalonia gikk antall henvendelser til en krisetelefon opp med 20 prosent de første dagene etter nedstengningen, skriver Guardian.
  • I hele Spania var det en økning på 270 prosent i antall henvendelser på en statlig nettside for ofre for vold i nære relasjoner.
  • På Kypros var økningen i en henvendelser til en krisetelefon 30 prosent den første uken. – Det er en 24-timers hjelpetelefon og folk ringer hele tiden, sier Annita Draka som arbeider med hjelpetelefonen på Kypros.
  • Politistasjonen i Jianli, i den koronarammede kinesiske Hubei-provinsen, fikk 162 anmeldelser om vold i nære relasjoner i februar. Det er mer en tre ganger så mange som antall anmeldelser i februar i fjor. sier den pensjonerte politimannen Wan Fei til Sixth Tone.
  • I Storbritannia har det vært en økning på 25 prosent i antall henvendelser til den nasjonale krisetelefonen for vold i nære relasjoner, melder BBC.

– Krisetider har alltid ført til en økning av volden, sier Caroline De Haas i den franske kvinnegruppen Nous Toutes.

En apoteker krysser en folketom gate i den sørspanske byen Ronda.

En apoteker krysser en folketom gate i den sørspanske byen Ronda. Over store deler av verden er apotek og matbutikker de eneste møtepunktene folk har.

Foto: JON NAZCA / JON NAZCA

Kodeord på apoteket

I mange land i Europa er apotek og matbutikker de eneste butikkene som holder åpent.

Kontakten med butikkene er ofte det eneste pusterommet for ofrene som lider hjemme.

For noen minutter kan de slippe unna overgriperen, og i beste fall få varslet om hva som skjer i det skjulte.

I Spania har tusenvis av apotek gått sammen om en aksjon der kvinner kan varsle hva de utsettes for hjemme.

Hvis en kvinne kommer inn på apoteket og ber om «Mascarilla 19» – «Maske 19» – går alarmen i hodet på den bak disken.

Apotekeren ringer så nødnummeret 112, og politiet blir satt inn, skriver RTVE.

Aksjonen begynte på Kanariøyene og har siden spredt seg over resten av Spania.

Bare i den sørspanske regionen Andalucia samarbeider 3800 apoteker om aksjonen «Mascarilla 19», skriver El Correo.

Også Frankrike har tatt i bruk kodeordet på apotekene. «Masque 19» er den franske varianten.

28. mars ble en mann arrestert i den østfranske byen Nancy etter at hans kone hadde varslet på apoteket at hun ble mishandlet.

– Offeret trengte ikke å bruke kodeordet. Hun var alene og kunne snakke fritt, sier statsadvokaten i Nancy, François Pérain, til Le Parisien.

Plakaten fra apotekene på Kanariøyene som startet kampanjen.

Plakaten fra apotekene på Kanariøyene som startet kampanjen.

Flere uvanlige tiltak

Aksjonene med varsling på apoteket er et av flere uvanlig tiltak som blir satt i verk for å beskytte ofrene for vold i hjemmet.

  • I Frankrike har myndighetene åpnet for å leie hotellrom der ofrene kan bo for å slippe unna overgriperen. Likestillingsminister Marlene Schiappa sier at det kan bli snakk om så mange som 20.000 hotellrom.
  • Den franske innenriksministeren sier at kvinner som er i en voldelige situasjon kan ta kontakt med politiet ved å sende en SMS til 114.
  • En statsadvokat i den italienske byen Trento har vedtatt at i voldssaker må overgriperen forlate hjemmet, og ikke offeret.
Boligblokk i Berlin

En boligblokk i Berlin, fotografert forrige torsdag. Over hele Europa blir det nå slått alarm om mer vold i hjemmet.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / TOBIAS SCHWARZ

– Som å leve i en trykkoker

Florence Claudepierre leder en foreldreorganisasjon i den østfranske regionen Haut-Rhin.

Hun sier at risikoen ikke begrenser seg til de familiene der det var vold før koronaepidemien.

I tillegg til stresset ved å være innestengt, frykter mange for en fremtid uten arbeid og med økonomisk usikkerhet, sier Claudepierre.

En av dem som arbeider med kvinner som blir utsatt for vold er sykepleieren Patricia Vasseur ved Hôtel-Dieu-sykehuset i Paris.

Hun sammenligner å bo sammen med en voldsutøver med en trykkoker der presset bare øker og øker.

– De har ikke lov til å gå ut, men de kan rømme. De må rømme og varsle, sier Vasseur til Francetvinfo.

Vil ha beskyttelse av kvinner inn blant tiltakene

Vold mot kvinner og barn er noe vi dessverre ser at blomstrer opp i kriser. Det er allerede et stort problem, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer verdens land til å inkludere beskyttelse av kvinner som del av deres tiltak mot koronapandemien.

– Voldsbruken skjer ikke bare på slagmarken. For mange kvinner finnes den største trussel der de burde være trygge – i deres egne hjem, sier Guterres i en video.

– Vi vet at restriksjoner og karantene er nødvendig for å bekjempe covid-19, men det kan stenge kvinner inne med en voldelig partner, sier generalsekretæren videre.

SISTE NYTT

Siste nytt