Hopp til innhold

Er hun Munchs barnebarn?

USA-korrespondent Jon Gelius bruker påsken til å reflektere over Janet Weber, og om hun noengang vil få visshet om hvem som var hennes bestefar.

Janet Weber

Er dette Edvard Munchs barnebarn? Nonnen Janet Weber søker visshet, men har foreløpig ikke fått svar.

Foto: Jon Gelius / NRK|

Jon Gelius, Washington
Foto: NRK

Påskehøytiden gir rom for refleksjon og ettertanke. Tid til å grunne over livets mysterier og gruble over livets tilfeldigheter. På den amerikanske østkysten bor en 73 år gammel nonne som har fødselsdag i dag på påskeaften. Hun er på søken etter visshet etter å ha båret på en familiehemmelighet i årevis.

Som journalist er jeg privilegert som får treffe mange spennende mennesker i jobben. Profesjonelt møter jeg intervjuobjekter fra alle samfunnslag. Men jeg må være ærlig å innrømme at noen møter setter sterkere spor enn andre.

Mitt møte med den amerikanske nonnen Janet Weber er et slikt eksempel. Jeg traff henne for første gang for sju måneder siden. Historien hun bar med seg hadde hun aldri tidligere våget å snakke høyt om utenfor den aller innerste familiekretsen.

Denne augustformiddagen hadde nonnen gått med på å møte meg, en for henne totalt ukjent norsk korrespondent. Vi møttes hjemme hos en 88 år gammel lidenskapelig kunstsamler her i Washington. Det skulle vise seg å bli et gripende møte.

Skapt sitt eget Munch-museum

Kunstsamleren Sally Epstein samler ikke på hva som helst av kunstverk. Hun lever og ånder for kun en kunstner: Norges nasjonalikon Edvard Munch – mannen som i år feires i inn- og utland 150 år etter sin fødsel.

Som ung student ble hun tilfeldig invitert på en kunstutstilling i Boston her i USA med verker av Edvard Munch. Det gjorde et uslettelig inntrykk og utviklet seg til en lidenskapelig samlemani.

I hennes herskapelige villa på Washingtons beste vestkant har Sally Epstein skapt sitt eget privat Munch-museum. På vegger i alle husets rom og oppganger henger det litografier og grafiske trykk signert den verdensberømte norske maleren. Den imponerende samlingen utgjør flere enn 300 verker.

I hennes villa var det ikke det sted som ikke hadde et Munch-avtrykk. Jeg måtte smile da jeg til og med nærmest gjemt bak kjellerdøren fant plassert en versjon av Munchs kjente "Madonna".

Sally Epstein har aldri tatt lett på sin Munch-interesse. Hun har vært flere ganger i Norge for å finne ut mest mulig om kunstnerens liv. Opp gjennom årene har hun intervjuet rundt 90 slektninger, venner, naboer, modeller og kunstkjennere av Edvard Munch for å sikre seg best mulig førstehåndskunnskap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sally Epstein og Janet Weber

To amerikanske pensjonister, Sally Epstein og Janet Weber, er levende opptatt av Edvard Munch. På veggen Munchs bilde «Fiolinkonserten».

Foto: Jon Gelius / NRK

Supermodell

Det var under sitt systematiske og grundige arbeid at hun kom over en pikant avsløring om at Munch hadde hatt mer enn et godt øye til en av sine supermodeller.

En ung kvinne med langt, skinnende sort hår og øyne som Munch kalte "de tusenårige Øine". Modellen var Eva Mudocci – en ung og begavet fiolinist. Våren 1903 ble hun kjent med Edvard Munch i Paris, der Munch hadde en utstilling.

Senere foreviget Munch henne i "Kvinnen med brosjen" – en av Munchs vakreste og mest lovpriste kvinnefremstillinger. Munch sendte henne maleriet med en liten lapp hvor det sto: "Her er den sten som har falt fra mitt hjerte".

Eva Mudocci ble etter sigende Munchs elskerinne.

Høsten 1907 fartet hun på kryss og tvers av Norge med konserter, sammen med sin fortrolige pianistinne Bella Edwards, en duo Munch fanget inn i kunstverket "Fiolinkonserten".

I de tre ukene Norgesturneen varte var duoen innom både Munchs hjemby Åsgårdsstrand og Oslo.

Året etter skjer begivenheten som det nå søkes visshet om. Et tvillingpar blir født i dypeste hemmelighet av Eva Mudocci i Danmark. Og det er den nære venninnen og pianistinnen, Bella Edwards, som senere i fortrolighet avslører at Edvard Munch skal ha vært far til tvillingene.

Eva Mudocci selv røpet aldri hvem som var barnefaren til den gutten og jenta som ble født. De fikk navnene Isobel og Kai.

Isobel var nonnen Janet Webers mor, men hun ville aldri snakke om hvem som var hennes far.

Isobel Weber døde i 1984, 76 år gammel. Hennes tvillingbror døde midt på 70-tallet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eva Mudocci og Edvard Munch

Supermodellen Eva Mudocci og Edvard Munch foreviget sammen av maleren selv. Modellen var Janet Webers bestemor, men er Munch hennes bestefar?

Foto: Jon Gelius / NRK

Var 45 år da barna ble født

Og her kunne hele historien ha endt, hvis det ikke var for 88 år gamle Sally Epstein og hennes kartlegging av Norges største maler.

Det var hun som satte meg i kontakt med nonnen Janet Weber. Da jeg traff henne sist sommer hadde hun aldri tidligere våget å snakke åpent om at hun kanskje har en verdensberømt bestefar fra Norge.

Alle har trodd at Edvard Munch ikke hadde noen egne barn. Maleren er aldri tidligere blitt koblet til noe farskap – før nå.

Over en periode på 30 år brevvekslet supermodellen Eva Mudocci med Munch, men hun skrev trolig aldri noe om sine tvillinger. Munch ble trolig aldri konfrontert med noe farskap.

Edvard Munch var 45 år da barna ble født. At han sannsynligvis aldri fikk vite noe om tvillingene, tror Munch-kjenneren Sally Epstein skyldes datidens holdninger om skammen ved å føde barn utenfor et ekteskap.

Stor interesse i USA

To amerikanske pensjonister, en lidenskapelig Munch-samler og en nonne, prøver nå i jubileumsåret for den store kunstneren å søke visshet. Her i USA er det stor interesse for Edvard Munch. Ikke minst etter at den amerikanske milliardæren og kunstsamleren Leon Black sikret seg den eneste privateide versjonen av "Skrik" for over 700 millioner norske kroner til sin personlige, eksklusive samling.

Hadja Tadjik

Kulturminister Hadja Tadjik var til stede da Skrik ble vist frem I New York, men vil ikke hjelpe med å få avklart om Munch hadde barn.

Foto: Jon Gelius / NRK

Vår egen kulturminister Hadja Tadjik var til stede da «Skrik» ble vist frem på Museum of Modern Art, MOMA, i New York sist høst. I februar i år var kulturministeren også på plass her i Washington for å snakke varmt om Norges største kunstner Edvard Munch i hans jubileumsår. I rommet satt en av USAs fremste kjennere av Munchs kunst, den erfarne kuratoren Andrew Robison ved National Gallery of Art her i Washington.

I sommer lager han en egen bursdagsutstilling for Munch i det anerkjente nasjonale kunstgalleriet her i amerikanernes hovedstad.

Kuratoren er imponert over det detektivarbeidet Sally Epstein har gjort for å avsløre Munchs mulige farskap. Andrew Robison mener Norge bør gjøre mer for å prøve å finne ut av om Munch virkelig hadde barn og karakteriserer farskapsspørsmålet som fascinerende og interessant i Munchs store jubileumsår.

Under sitt Washington-besøk i februar fikk Norges kulturminister en privat omvisning hjemme hos den pasjonerte Munch-samleren Sally Epstein og fikk der høre henne fortelle om Munchs mulige tvillinger.

Men kulturministeren mener at det ikke er hennes jobb å bidra til å finne et svar, og ble sur da jeg prøvde å spørre henne om det var noe norske kulturmyndigheter kunne gjøre for å tilrettelegge for den vissheten som søkes. Hadja Tadjik nektet å la se intervjue.

Heller ikke direktøren ved Munch-museet i Oslo, Stein Olav Henrichsen, som også gjestfritt er tatt imot hjemme hos Sally Epstein i år, har bidratt til å hjelpe de to pensjonistene i sin søken.

Dagen etter at nonnen Janet Weber brøt sin taushet om sin mulige verdensberømte bestefar, sto en talskvinne for de norske Munch-arvingene frem på Dagsrevyen og mente det ville være spennende om nonnen var Edvard Munchs barnebarn. Vi er jo en veldig liten familie, så det er hyggelig om vi var flere, sa talskvinnen og åpnet for å la seg DNA-teste for å få avklart et eventuelt slektskap.

Villig til å la seg DNA-teste

Men dager er blitt til uker og nå til måneder uten at så har skjedd. Edvard Munchs store jubileumsår er for lengst offisielt åpnet, og her i USA sitter to amerikanske pensjonister i undring over at ingen ser ut til å ville hjelpe til med å få avklart om Munch virkelig var tvillingpappa uten å vite om det.

På kunstnereiendommen Ekely i Oslo sovnet Edvard Munch inn 23. januar 1944, nær 81 år gammel. I alle offisielle papirer står det at han døde barnløs.

Påsken er en tid for refleksjon. Som journalist kan jeg ikke fri meg fra å gjøre noen tanker etter mitt møte med nonnen Janet Weber. En gudfryktig, beskjeden og lavmælt 73-åring som ikke er ute etter arv – det har hun faktisk avgitt en skriftlig erklæring om til de norske Munch-arvingene.

Hennes eneste ønske er visshet og hun er mer enn villig til å la seg DNA-teste for å få vite om hun virkelig er Edvard Munchs barnebarn.

Påskens budskap handler også om visshet. Om troen på at det gode beseirer det onde.

Jeg erkjenner gjerne at jeg er blitt berørt av nonnen Janet Webers historie og uvisshet om sin mulige bestefar. En historie som er unik, dersom den blir DNA-bekreftet. For da vil historiebøkene om Norges verdensberømte kunstner måtte skrives om i hans eget jubileumsår, og det i så fall takket være to amerikanske pensjonister. Men aller viktigst: en visshet vil kunne gi dagens 73 år gamle bursdagsbarn en etterlengtet personlig påskeåpenbaring.

Hør brevet her:

SISTE NYTT

Siste nytt