Hopp til innhold

Historisk nedgang på USA-børsene

Etter at børsene på Wall Street falt med over 4 prosent torsdag, det største fallet på én dag noen gang, fortsatte fallet videre på de asiatiske børsene da den andre siden av kloden våknet fredag.

Nesten bare røde tall på New York-børsen torsdag.

Nesten bare røde tall på New York-børsen torsdag.

Foto: Craig Ruttle / AP

Fallet på de amerikanske børsene har denne uken vært det verste siden finanskrisen i 2008.

Fallet skyldes frykten for konsekvensene som coronaviruset kan få for verdensøkonomien. Det fryktes at smittespredningen til land utenfor Kina vil utvikle seg til en pandemi.

– Det er klart man er bekymret for å se den paniske frykten som beveger seg i verdens finansmarkeder, sier investor Jan Petter Sissener.

Den amerikanske Dow Jones-indeksen falt nesten 1200 poeng på børsen i New York torsdag. Det er den største nedgangen én enkelt dag i historien.

Målt i poeng er nedgangen den største på en enkeltdag noensinne, selv om det i prosent har vært større endagsfall en torsdagens 4,42 prosent.

Siden handelen på New York-børsen stengte sist fredag har Dow Jones-indeksen gått ned med 11,1 prosent.

Jan Petter Sissener mener frykten i finansmarkedene er større enn det konsekvensene av viruset så langt skulle tilsi.

– Når verdens største økonomi, Kina, stopper helt opp, så får det konsekvenser. Det man er redd for er at det skal spre seg kanskje til resten av Europa. Men det er ingen grunn til at det skal falle så mye. I Norge dør det vel snaue tusen mennesker av influensa hvert år. Mens i Italia (der smitten nå herjer nord i landet), er det vel ikke i nærheten av det ennå, sier Sissener til NRK.

Nedgang over hele verden

Fredag morgen fortsetter nedgangen på børsene i Asia. Aksjeverdiene på Tokyo-børsen fortsatte sitt fall fredag med en uvanlig stor nedgang på 4 prosent på Nikkei-indeksen.

Det er femte dag på rad med nedgang.

Nedgangen i børsen i Hongkong var på rundt 2,8 prosent fredag morgen, mens børsen i Seoul var ned 3,4 og i Shanghai ned 3,3 prosent i skrivende stund.

– Bunnen kan bli nådd i dag, eller om en uke. Når det gjelder spredningen av viruset vet selv ikke ekspertene på smittsomme sykdommer noe. Hvordan kan finansfolk vite, sier markedsanalytiker Seiichi Suzuki ved Tokai Tokyo Research Institute til AFP.

En fotgjenger med munnbind i Tokyo går fredag forbi en elektronisk tavle som viser nedgangen på børsene i både Japan og USA.

En fotgjenger med munnbind i Tokyo går fredag forbi en elektronisk tavle som viser nedgangen på børsene i både Japan og USA.

Foto: Kazuhiro Nogi / AFP

Over ti prosent nedgang i Norge

I Norge falt Oslo Børs med 3,3 prosent fra start fredag. Mens torsdag falt hovedindeksen jevn hele dagen og endte ned hele 4,88 prosent.

Siden mandag har verdiene i den norske hovedindeksen blitt redusert med mer enn 10 prosent.

– Frykten har nå tatt helt over. Dette er en formidabel dreining på bare en uke, da man snakket om nye rekordnoteringer på børsen, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til Dagens Næringsliv.

Blant dem det gikk hardest utover, var flyselskapet Norwegian. Aksjen gikk ned 21,6 prosent. SAS gikk ned 12,4 prosent.

En euro kostet torsdag ettermiddag 10,29 kroner. Så svak har den norske krona ikke vært siden euroen ble opprettet i 1999.

Også ellers i Europa var det en kraftig nedgang torsdag. Både i Tyskland, Frankrike og Storbritannia falt de toneangivende indeksene med omkring 4 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt