NRK Meny
Normal

Kongo-dommen er rettskraftig

Fristen for å anke dødsdommene mot Joshua French og Tjostolv Moland har utløpt. Dermed kan norske myndigheter starte utleveringsprosessen.

Joshua French og Tjostolv Moland

Dødsdommene mot Joshua French og Tjostolv Moland er nå rettskraftige.

Foto: STRINGER / Afp

Nordmennene ble dømt til døden for tredje gang i Kisangani 10. juni i år. Retten fastslo at Joshua French og Tjostolv Moland har gjort seg skyldige i blant annet drapet på sjåføren deres og spionasje.

Dommen blir stående

Fristen for å anke dommen gikk ut denne uka, og det ble allerede før den siste rettssaken varslet at de to nordmennene ikke var innstilt på en ny rettsrunde i det afrikanske landet.

– Hvis man nå får et resultat som er noe bedre enn forrige gang så bør vi kanskje sette sluttstrek. Vi må få diplomatiet i gang og få løst denne saken så fort som mulig, sa nordmennenes advokat Morten Furuholmen til NRK før rettssaken 25. mai i år.

Nå har heller ikke motparten valgt å anke innen fristen, ifølge VG.

Diplomatiet kan begynne

Joshua French' mor Kari Hilde French skriver på bloggen freefrenchandmoland.com at benådningsbrevene nå er undertegnet og skal overleveres kongolesiske myndigheter av norsk UD.

De dødsdømte nordmennene håper president Joseph Kabila vil gå med på å benåde dem. Kabila skal ha gjenvalg til neste år, og flere eksperter tror kongosaken er såpass vanskelig for ham at det letteste vil være å se i nåde til de to.

Nå som dommene er rettskraftig kan også de formelle samtalene mellom norske og kongolesiske myndigheter begynne, hva en eventuell utlevering til Norge angår.

Furuholmen sier til VG i dag at de foreløpig ikke vet hvor denne prosessen står.

– Vi avventer før vi har hatt en ordentlig gjennomgang med norske myndigheter, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt