NRK Meny
Normal

Kongeparet til Lisboa

Statsbesøket tok i dag kongeparet til vakre Lisboa.

Kongeparet i Lisboa
Foto: Kristi Marie Skrede

Kong Harald og dronning Sonja seilte opp elven Tejo til Lisboa, der president Anibal Cavaco Silva og frue tok i mot dem.

Nett-TV: Kongeparet ankom Lisboa

Norge og Portugal har nære handelsrelasjoner, med Portugal som stor-importør av klippfisk. Fisk og fornybar energi blir viktige temaer under statsbesøket.

Staselig ankomst

Det tre dager lange statsbesøket i Portugal ble innledet først i dag tidlig. Da seilte kongeskipet opp elven Tejo fra Cascais til vakre Lisboa, der president Anibal Cavaco Silva og fru Maria Cavaco Silva ønsket velkommen.

Pressen venter på kongeparet

Pressen venter på kongeparet

Foto: Kristi Marie Skrede

En stor ankomstfest ventet det besøkende kongeskipet som seilte det siste stykket inn mot Lisboa tirsdag formiddag. Et stort presseoppbud ventet på kaia idet skipet nærmet seg.

Statsbesøket åpnes offisielt med en seremoni. Kongeparet skal gjennom en rekke slike seremonier de dagene de er i Portugal.

Møtte den norske klubben

Kongen og dronningen i Lisboa

Kongeparet tok seg god tid til å møte nordmenn i Lisboa

Foto: Kristi Marie Skrede

Utenfor Jeronimoklosteret møtte kongeparet store og små nordmenn som er bosatt i Portugal. Det ble et hyggelig møte og kongen og dronningen tok seg god tid. Det var tydelig stor stas med kongelig besøk.

Etterpå reiste kongeparet til presidentpalasset for samtaler med presidenten og hans frue.

Blir ikke bacalao uten norsk klippfisk

Etter møtet kunne en humoristisk president Anibal Cavaco Silva fortelle at uten import av norsk klippfisk ville ikke folket bli særlig fornøyd. Faktisk er fisken fra Norge så viktig at han ville bli svært upopulær dersom han skulle gjøre noe så dumt som å stoppe handelen med Norge.

Han var ellers meget fornøyd med det gode forholdet mellom de to landene.

Bekymret for været

Sonja må holde på hatten

Dronnning Sonjas hatt blåste nesten på sjøen

Foto: Kristi Marie Skrede

Portugals populære president skulle så gjerne fått vise frem et sjarmerende Lisboa i strålende vær. Slik ble det ikke i dag, vind og regn utkonkurrerte stadig solen og dronning Sonja måtte flere ganger holde på hatten i den friske vinden ved kaia.

President Anibal Cavaco Silva kunne ellers fortelle om gjentatte og flotte norgesbesøk, det første allerede i studietiden.

Vakre Lisboa

Kongeparet på statsbesøk i Portugal

Kongeskipet utenfor Torre de Belem

Foto: Kristi Marie Skrede

Portugals historie som sjøfartsnasjon og kolonimakt er fortsatt tydelig ved innseilingen til Lisboa og i dag la kongeskipet til utenfor sjøfarernes eget landemerke, fyret Torre de Belem. Det var herfra Vasco da Gama satte seil da han fant sjøveien til India.

Tårnet er også ett av Lisboas kjennemerker og står på UNESCOs verdensarvliste.

På bankett hos presidentparet

I kveld skal kong Harald og dronning Sonja på bankett i Palàcio Nacional de Ajuda, den offisielle residensen for det portugisiske presidentparet. Palasset ble bygget i 1559 og ligger vakkert til ved Jerònimosklosteret og elva Tejo.

Aníbal Cavaco Silva overtok som president i Portugal i mars 2006. Han er landets mest populære politiker og var statsminister fra 1985 til 1995 og ledet blant annet Portugal inn i EU.

Får ikke oppleve byen

Kongeparet i sluppen

Dronningen på vei fra kongeskipet Norge

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Å være på statsbesøk i et land er ikke det samme som å være turist på stedet, og i Lisboa går kongeparet glipp av mye.

Lisboa er en kosmopolitisk storby hvor sporene etter gamle kolonier i India, Afrika og Sør-Amerika fortsatt er svært synlige.

Ellers minner Lisboa mye om San Francisco, med alt fra trikkene til bakketoppene, det gulrosa lyset, de hvite småhusene - og den store broen Ponte 25 de Abril, som er inspirert av Golden Gate. Men å oppleve kulturbyen Lisboa står alstå ikke på kongeparets program.

Kongeparet og deres følge bor på kongeskipet under dette statsbesøket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt