NRK Meny
Normal

Satirevideo med kondomer skaper oppstyr i Egypt

KAIRO (NRK): To unge menn som delte ut oppblåste kondomer til politiet på Tahrir-plassen, kan ende i fengsel.

Shady Hussein Abu Zaid foran politifolk på Tahrir-plassen

DELTE UT KONDOMBALLONGER: Shady Hussein Abu Zaid foran politifolk på Tahrir-plassen i Kairo i Egypt etter at han og kameraten Ahmed Malek har delt ut kondomballonger til dem.

Foto: Skjermdump fra Facebook-video, postet av Shady Abu Zaid

Politimann med kondomballong i Kairo

Ahmed Malek og en politimann med kondomballonger på Tahrir-plassen.

Foto: Skjermdump fra video, postet av Shady Abu Zaid

Man spøker ikke ustraffet med politiet i Egypt. Det har TV-satiriker Shady Abu Zaid og den unge skuespilleren Ahmed Malek fått merke.

På den nasjonale politidagen i helgen dro de ut på gata og delte ut oppblåste kondomer som de lot som var ballonger, til politistyrker som var utstasjonert for å hindre protester.

Videoen som viser kondomstuntet er til nå sett snart 2 millioner ganger på Facebook.

Ungdomsopprør

Kondomballong

Kondomballonger med hilsen til politiet.

Foto: Skjermdump fra video postet av Shady Abu Zaid

Saken har vakt voldsom oppmerksomhet i Egypt. På ballongene stod det skrevet: «Fra Egypts ungdom til politiet på den 25. januar».

Overrekkelsen ble filmet og videoen på 1 minutt og 59 sekunder ble lagt ut på Facebook i forbindelse med 5-årsmarkeringen for oppstanden mot tidligere president Hosni Mubarak.

Videoen traff en rå nerve i dette spente klimaet. På nettet er det mange som støtter videoen, og mange som kritiserer den.

Mistet jobben

Shady Abu Zaid med V-tegn foran politifolk med blomster og kondomballong

FRYKTER FENGSEL: Shady Abu Zaid forsvarer seg med at grunnloven gir ham ytringsfrihet. Malek i midten bak.

Foto: Skjermdump fra viedo, postet av Shady Abu Zaid

Men satiren kan skape alvorlig vansker for de to som laget videoen. Én av dem har allerede fått sparken fra satireshowet «Abu Fahita» som han jobbet i.

Den andre er kastet ut av skuespillerlauget, ifølge det engelskspråklige nyhetsnettstedet Ahram Online.

Det kan bli enda verre. De to kan ende i fengsel.

De har blitt truet med vold og tortur av regimetilhengere på nettet, og det er allerede tatt ut tiltale mot dem, ifølge bloggeren Zeinobia.

Videoen ble også delt på de uoffisielle Facebook-sidene til politiet og innenriksdepartementet. Bloggeren mener det bidro til at videoen fikk mer oppmerksomhet.

Menneskerettighetsorganisasjoner har rapportert om alvorlig mishandlinger i egyptiske fengsler. Titusener er fengslet og demonstrasjoner er forbudt.

Ytringsfrihet

Selv mener de to unge mennene at de ikke har gjort noe ulovlig. Den yngste av dem, Ahmed Malek, var bare 15 år da han deltok i protestene i 2011.

Han har beklaget videoen de laget, ogs overfor politiet. Han forklarer at de gjorde dette fordi de var frustrerte fordi de ikke kan uttrykke seg. Han sier også at de ikke visste videoen vil få slik oppmerksomhet på nettet.

Shady Hussein Abu Zaid understreker i et Facebook-innlegg at dette var satire, og sier at det er ytringsfrihet i Egypt henhold til den nye grunnloven. Han sier også at de ikke har gjort noe voldelig, men uttrykker frykt for å havne i fengsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt