Kolleger ropte at de ikke ville dø

Flere nordmenn i Tokyo opplevde det dramatiske skjelvet på nært hold.

Video Amatørvideo fra Tokyo

Video: Se videoopptaket av da skjelvet rammet Tokyo. Foto: Jens-Simon Ulvøy.

– Hovedskjelvet var skummelt. Det varte lenge og var svært kraftig. Man blir også ganske engstelig når japanske kollegaer begynner å rope at de ikke vil dø og alle gjemmer seg under skrivebord, forteller Tom Motoyoshi Kalland, som jobber for et japansk internettfirma i Tokyo.

Kalland sitter nå, i likhet med veldig mange andre i den japanske hovedstaden, fast på jobben.

– Ble sjøsyk

Han holdt en presentasjon i et møterom i 11. etasje med god utsikt over mange andre store bygninger da kaoset brøt ut.

– Det var vel 20-30 mennesker i møterommet hvor de fleste gikk fra å le litt nervøst i begynnelsen til å prøve å gjemme seg under bordet. Det var et utrolig langvarig skjelv. Det var såpass kraftige svingninger at en del blir sjøsyke, sier Kalland.

Telefonnettet er nede i hele millionbyen, men Internett-linjene er fortsatt oppe i hovedstaden.

– Det begynte med noen «opp-ned» bevegelser, så beveget det seg fra side til side, og da svingte det meget kraftig. Det var vanskelig å stå oppreist og folk gikk under pultene. Jeg tror det varte i nesten tre minutter.

– Etterpå kom det kraftige etterskjelv hele tiden, forteller Jens-Simon Ulvøy som var på jobb for Wallenius Wilhelmsen i 21. etasje.

– Alle forlater nå kontorene i det sentrale Tokyo, og mange tar seg hjem enten med taxi eller til bens, hvilket jeg har gjort, sier Ulvøy.

– Det var dramatisk, og man tenker alltid et sekund: er det her lite eller stort? Denne gangen var det kraftig, så da bare løper jeg ut. Det var jo egentlig ikke i noen fare her i Tokyo. Jeg har ikke hørt om noen skadde, og alle vennene mine er trygge.

– Jeg har bare hørt om lettere skader på bygninger, knust glass og noen branner, men tror ødeleggelsene og antall omkomne nord i Japan vil bli flere hundre, forteller Thomas Mjøvik, som var hjemme da jordskjelvet traff den japanske hovedstaden.

Kaos og ødeleggelser

Markus Øvstgard med rester fra en bygning etter jordskjelvet i Japan.

Markus Øvstgard med rester fra en bygning etter jordskjelvet.

Foto: Privat

Et annet sted i storbyen befant enn annen nordmann seg.

– Jeg var et sted som kalles Kawaguchi, nord for Tokyo. Først trodde jeg det var bare et lite jordskjelv, men plutselig krasjet biler og folk begynte å løpe ut av bygninger. Det var totalt kaos, og det er mye som er ødelagt. Det er bygninger og rester av hus i hele området, sier Markus Øvestgard.

Kollektivtrafikken står

Svend Haakon Kristensen leder Innovasjon Norge sitt Japan-kontor. Han og de andre hadde møte på den norske ambassaden for å planlegge det siste rundt det kommende besøket til statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi satt rundt møtebordet da skjelvingen startet. I og med at jordskjelv i Japan skjer ganske ofte, reagerte vi knapt. Men da skjelvingen vedvarte og tiltok i styrke, satte vi oss under møtebordet - slik vi er rådet til å gjøre. Da vi slo på fjernsyn rett etter på, skjønte vi omfanget.

– Telefonsystemet er brutt sammen og mange fikk ikke kontakt med ektefeller, barn og andre de gjerne vil ha kontakt med i en slik situasjon.

– I barnehagen der vi har barn, tok ungene skjelvet med stor ro selv om de merket kraftig risting. Alle gikk etter hvert ut av bygningen, men det var ingen panikk å spore.

–Trafikkmessig er det kaotisk. Tog- og T-banessystemet står av sikkerhetsgrunner. Det samme gjør heiser, forteller han.

– Min kone, som også var på jobb, måtte bevege seg gjennom Tokyo til fots. Hun forteller at det er lite materielle skader å se - i hvert fall der hun har gått. Innendørs er det selvsagt ting som har falt ned fra vegger og skap, gitt den kraftige ristingen, sier Svend Haakon Kristensen.

Han forteller at alle familiene til alle Innovasjon Norges ansatte er i god behold. De to som jobber ved kontoret i Kyoto har knapt merket skjelvet.

Video Japanere forbereder seg på etterskjelv

Video: Etter det kraftige jordskjelvet i Japan, samlet japanerne seg ute på gaten i Tokyo. Foto: Jens-Simon Ulvøy.

Kraftigste på 140 år

Flere bygninger i Tokyo er rammet av jordskjelvet

Flere bygninger i nord for Tokyo er rammet av jordskjelvet.

Foto: Markus Øvestgard

Det var midt på dagen lokal tid at ett av de største jordskjelvene i morderne tid rammet Japan. Jordskjelvet ble først målt til å ha en styrke på 7,9, og ble først oppgradert til 8,8 og så oppgradert på nytt til 8,9.

Skjelvet gjorde enorme ødeleggelser, og flere hundre har så langt omkommet.

Skjelvet utløste en ti meter høy tsunami som rammet havnen i Sendai nord i Japan. TV-bildene viser enorme vannmasser og gjørme som oversvømmer gater og siger inn over landområder i flere nordlige kystbyer.

Jordskjelvet er det kraftigste i Japan siden målingene begynte for 140 år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt