Kokaintiltalt gravid i fengsel

19-åringen, som er tiltalt i kokainsaken i Bolivia, er gravid i tredje måned. Hun frykter at babyen må vokse opp i fengselet.

Norske kvinner i Bolivia

To av kvinnene som er tiltalt for koakinsmugling. Kvinnen til venstre er 19-åringen som i Dagbladet i dag forteller at hun er gravid i tredje måned.

Foto: Arild Vik

Den norske kvinnen sitter i kvinnefengselet i San Sebastian i Bolivia. Hun forteller til Dagbladets journalist at hun er gravid.

– Jeg er stolt og lykkelig over å være gravid. Men jeg greier ikke være ordentlig glad så lenge jeg sitter her alene, sier 19-åringen.

– Gi meg en dom

Beslaglagte bager

Beslaglagte bagger på flyplassen i Bolivia.

Foto: Arild Vik / NRK

– Jeg takler ikke dette mer, verken fysisk eller psykisk. Gi meg en dom, så skal jeg sone hvert minutt av den, bare jeg får være i Norge med barnet mitt, sier 19-åringen til Dagbladet.

Rettssaken mot henne og de andre to norske kvinnene starter rett over påske. Kvinnene ble tatt med 22,5 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba i Bolivia 18. mai 2008.

Siden da har kvinnene sittet i varetekt. I februar rømte en av kvinnene, en 20-åring fra Lillesand til Norge.

Dårlig hygiene

Dagbladet skriver at det sitter flere kvinner i fengselet som er dømt for å ha misbrukt eller drept barna sine.

19-åringen har alt fått råd om hvordan hun skal ta hånd om barnet sitt fra medfanger. Hygienen i fengselet er svært dårlig.

– Jeg vil ikke at ungen min skal vokse opp her. Men jeg kan heller ikke sende hun eller ham fra meg. Babyen min skal være hos mammaen sin, sier hun til avisen.

19-åringen har slitt med sykdom og besvimte i rettssalen og da saken skulle opp i desember.

Ifølge VG vil 19-åringens advokat norske Frode Sulland ikke kommentere saken i dag.

UD: Kan hente babyen

– Blir vi bedt om å bistå med å fly barnet hjem til Norge, vil vi gjøre det. UD er svært opptatt av norske barns situasjon i utlandet, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til Dagbladet.

UD sier derimot at det ikke er noe alternativ for norske myndigheter å hjelpe 19-åringen hjem, selv om hun skal bli mor.

– Hun er en del av en pågående rettsprosess, som vi ikke blander oss opp i, sier Imerslund.

SISTE NYTT

Siste nytt