Kokain-bagene vist fram i retten

For første gang siden pågripelsen fikk de kokaintiltalte norske kvinnene se koffertene og bagene de fraktet narkotika i, i retten fredag.

Koffertene og Adidas-bagene der kokainen ble funnet i Cochabamba

Koffertene og bagene som kokainen ble fraktet i, ble lagt fram som bevis i retten i Bolivia i dag.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Sjur Ø. Knudsen byline

Fem av de totalt åtte tiltalte i saken fikk tilbud om å forklare seg i retten torsdag, mens de andre fikk tilbudet fredag.

Den 24 år gamle norskbolivianske mannen, som regnes for å være en av bakmennene i saken, valgte å forklare seg i retten fredag.

– Ikke skyldig

Politiet mener at han har organisert smuglingen av de 22,4 kiloene kokain sammen med sin onkel, den 44-årige bolivianeren. Dette nektet 24-åringen for.

Den tiltalte 60 år gamle bolivianske kvinnen, begynte å gråte da hun satte seg i vitneboksen. Hun avsto fra å forklare seg.

Moren til den tiltalte, norske 19-åringen har fått beskjed om at hun må være forberedt på å vitne, skriver NTB. En etterforsker fra Kripos er også innkalt som vitne i saken, og har vært i Cochabamba siden rettssaken startet onsdag.

Disse ble ikke kalt inn for å vitne fredag.

Video NARKO-RETTSSAK-090410-DR2300_MXF_Innboks.MP4

Den tiltalte 24 år gamle norskbolivianeren forklarte seg i retten i dag. Han erklærte seg ikke skyldig. Reporter: Arnt Stefansen

Les rettsreferatet her:

23:54: Retten er hevet. Møtes igjen i morgen klokken 15.30 (norsk tid).

23:47: Kvinnen sier at de norske kvinnene lo og gjorde narr av situasjonen de var i, da de ble pågrepet.

Hun sier hun ikke hadde noe problemer med å snakke med den 23-år gamle norske kvinnen.

Da NRK.no møtte de norske kvinnene i fengselet, fortalte 23-åringen at hun ikke kunne så mye spansk da de ble arrestert.

23:40: Enda et vitne kalles til vitneboksen. Hun jobber i narkotikaavdelingen ved flyplassen hvor de norske kvinnene ble pågrepet.

Hennes jobb var å ransake kvinnene på flyplassen.

23:30: Kvinnen skal ha solgt en faktura til en av de andre tiltalte (den 40 år gamle kvinnen med chilensk og boliviansk statsborgerskap). De skal ha jobbet sammen.

Hun forklarer seg om kvitteringsjuksingen. Hennes vitnemål har ikke noe med de norske kvinnene å gjøre.

23:20: Et nytt vitne kalles inn, denne gangen en kvinne.

23:14: Rettsbetjenten går gjennom bevisene som er lagt fram av statsadvokatene.

23:11: Politimannen trer ned fra vitneboksen.

22:41: Politimannen sitter fortsatt i vitneboksen. Han forteller at de norske kvinnene ikke ønsket å forklare seg på flyplassen.

22:30: Aktor fortsetter nå med å dele ut bevis, blant annet kopier av kvinnenes pass.

22:15: Forsvarerne mener saken bør avvises fordi de norske kvinnene ikke hadde norsk tolk på flyplassen. Statsadvokat Claudia Mancilla understreker at den 23 år gamle kvinnen kunne spansk, og mener derfor at alle kunne snakke sammen.

Dommeren sier at forsvaret ikke kan bevise at 23-åringen ikke kunne spansk. Hun kunne spansk og var tolk for de andre, sier dommeren.

Dommeren sa på rettens første dag at han ikke kom til å gi forsvarerne medhold i dette, men forsvarerne har hele tiden kommet tilbake til dette.

22:03: Koffertene kokainen lå i blir vist fram for rettssalen. Aktor ba om å gå gjennom alle bevisene fra flyplassen med vitnet. Koffertene blir pakket ut.

21:54: Enda en politimann inntar vitneboksen.

Han er ansatt ved flyplassen. Hans jobb er å analysere folk på flyplassen for å se om de er mistenkelige.

Han gjentar det samme som de to andre om det som skjedde på flyplassen da de norske kvinnene ble pågrepet.

21:53: Statsadvokat Eliana Colque sier til dommeren at en av forsvarerne helt siden i går har sittet og stirret på henne, og smilt. Dommeren ber begge parter om å oppføre seg profesjonelt.

21:50: Vitnet trer ned fra vitneboksen.

21:43: Vitnet svarer på spørsmål om detaljer fra flyplassen. Han husker farge og merke på de tre koffertene.

Begge de to politimennene sier at den 23 år gamle norske kvinnens navn stod på alle koffertene, men at kvinnene pekte ut hver sin koffert.

Han forklarer at de leste opp rettighetene for kvinnene.

21:36: Et nytt vitne kalles inn. Dette er også en boliviansk politimann som var med da de norske kvinnene ble pågrepet.

21:33: En representant fra statsadvokaten var tilstede på flyplassen da koffertene ble åpnet, forteller vitnet. Statsadvokat Eliana Colque har tidligere sagt at hun var der.

Forsvarerne til de to norske kvinnene er opptatt av om det var tolk på flyplassen. Vitnet sier ja, men at tolken ikke kunne norsk.

21:30: Ifølge politimannen hjalp den 23-årige norske kvinnen de andre med å forstå hva som skjedde.

21:26: På spørsmål fra statsadvokaten forteller han om da de fant kokainen i kvinnenes kofferter.

21:19: Forsvareren avslutter. Statsadvokaten kaller inn sitt første vitne.

Vitnet er en etterforsker i det bolivianske politiet. Han var blant politimennene som pågrep de norske kvinnene på flyplassen.

21:08: Forsvareren sier at det virker som om det for aktor er ulovlig å ha to nasjonaliteter, slik 24-åringen har.

En siste grunn til at han er tiltalt er at han har så mye penger, hevder forsvareren.

21:07: Forsvareren til 24-åringen mener at den eneste grunnen hans klient er tiltalt for å være leder av et stor narkotikakartell, er fordi den 23 år gamle norske kvinnen kalte ham «sjef».

21:04: Forsvareren til norskbolivianeren som har forklart seg i dag, starter sin bevisførsel.

20:44: Forsvareren til en 48 år gammel boliviansk mann og en 40 år gammel kvinne med chilensk og boliviansk statsborgerskap (vennepar av den 44 år gamle bolivianske mannen og hans kone, den 32 år gamle bolivianske kvinnen) tar ordet for sin bevisførsel.

Forsvareren sier at disse to under hele rettssaken kommer til å stå ved det de har forklart tidligere, at de bare har kjøpt kvitteringer fra den 44 år gamle bolivianske mannen, som brukte 48-åringes navn da han bestilte hotell for de norske kvinnene.

Disse kvitteringene kjøpte de for en liten pengesum, for så å kunne få igjen et større beløp på skatten. Dette har de gjort mange ganger før - derfor mener de at de ikke har noe med kokain-saken å gjøre.

De to forventer straff, men ikke etter narkotikatiltalen.

– Den eneste feilen de har gjort er å ha onkelen til den 24-årige norskbolivianeren som venn.

20:39: Forsvareren mener alle de tre han representerer bør frikjennes og få forlate retten.

20:33: Forsvareren til den 44 år gamle bolivianske mannen, hans kone, den 32 år gamle bolivianske kvinnen og hennes mor, den 60 år gamle bolivianske kvinnen, fortsetter der han slapp før pausen.

20:31: Dommerne kommer inn i rettssalen, og retten er satt. VGs tolk protesterer mot fotoforbudet, men blir bryskt avbrutt av dommeren.

20.00: Den norskbolivianske 24-åringen har også ankommet tinghuset. Alle ble ført inn med håndjern.

Vitnene som ble tatt i ed den første dagen har sittet utenfor rettssalen hele tiden. De har en liten benk som de bytter på å sitte på. Det er lange, kjedelige dager forteller de til NRK.no.

19:58: De norske kvinnene ble akkurat fraktet inn i tinghuset igjen etter pausen. Siden hele tinghuset er stengt fremdeles, fraktes de inn bakveien. Rettssaken starter 20.30.

17:55: Retten heves, og det er pause til klokken 14.30 lokal tid - altså 20.30 norsk tid.

17:30: – Det finnes ingen bevis for at 44-åringen er involvert i det han er tiltalt for. Det kommer rettssaken til å bevise, sier forsvareren.

17:23: Forsvareren til de tre påpeker at det ikke er en forbrytelse å ta vare på utenlandske jenter.

– Det har ingenting med narkotikasmugling å gjøre, sier han.

17:18: Forsvareren til den 44 år gamle bolivianske mannen, hans kone, den 32 år gamle bolivianske kvinnen og hennes mor, den 60 år gamle bolivianske kvinnen, begynner sin bevisførsel.

17:14: Den 19 år gamle norske kvinnens forsvarer tar over. Hans poeng er at 19-åringen ikke visste hva hun bega seg ut på. Han sier at hun ikke visste at hun skulle smugle narkotika.

– Hun er en uskyldig, ung jente som de utnyttet, sier forsvareren.

17:08: 23-åringens forsvarer trekker fram det han mener er brudd på loven i forbindelse med arrestasjonen - altså at de ikke fikk advokat eller tolk raskt nok.

Han ber dommeren om å se på disse lovbruddene en gang til, og gjøre det som er rett - altså at saken avvises.

17:07: Forsvarerne begynner sin bevisførsel. Først ut er forsvareren til den 23 år gamle norske kvinnen.

17:05: 24-åringen trer ned fra vitneboksen. Den tiltalte 60 år gamle bolivianske kvinnen inntar vitne boksen.

Hun begynner straks å gråte, og mener at hun ikke burde vært her. Hun avslår fra å forklare seg, akkurat som datteren, den 32 år gamle bolivianske kvinnen.

17:03: En legdommer spør 24-åringen hvorfor han ikke skjønte at politiet arresterte ham, da han kom til Bolivia for å rydde opp i tiltalen.

– Jeg var redd for å bli kidnappet, svarer mannen.

17:00: Grunnen til at han reiste til Bolivia var at foreldrene ville at han skulle studere her. Å studere i Norge var for dyrt, forteller han.

16:58: Aktoratet er ferdig med sine spørsmål. Mannens advokat tar nå over.

16:57: Da de norske kvinnene ble arrestert, forteller mannen at han ringte den 23 år gamle norske kvinnen. Han hadde tre mobiltelefoner, og mannen forteller at han fikk nummerne av en venn.

16:54: Mannen ser selvsikker ut i vitneboksen. Han snakker flytende spansk og trenger ikke tolk. Det er en del spørsmål fra aktor han sier han ikke husker svaret på, og andre spørsmål han unngår å svare på.

16:49: 24-åringen sier at han ikke vet hvorfor den 23 år gamle tiltalte kvinnen kalte ham for sjefen sin.

16:47: Mannen forteller at han tilbrakte noen dager sammen med den tiltalte 23 år gamle kvinnen i Bolivia i mai 2008. Han nekter imidlertid for at han hadde noe med flybillettene til de norske kvinnene å gjøre.

Kvinnene fikk 36.000 kroner til flybilletter, fortalte den 23 år gamle norske kvinnen i retten torsdag.

16:45: – Jeg kom til Bolivia for å rydde opp i denne saken, sier mannen.

Han ble arrestert dagen før rettssaken i desember. Han hadde da vært ettersøkt siden kvinnene ble arrestert.

16:40: Norskbolivianeren sier at han alltid reiser under sitt riktige navn.

Statsadvokaten sa imidlertid til NRK.no før rettssaken at mannen hadde forsvunnet foran nesen på Interpol flere ganger, og at de derfor er sikre på at han har flere pass, og bruker flere identiteter.

16:37: 24-åringen svarer på spørsmål fra aktor om den 44 år gamle bolivianske onkelen som er tiltalt i saken. Mannen sier han ikke husker om han ringte onkelen for å be ham passe på kjærestens venninner i Bolivia - slik onkelen selv hevdet torsdag.

44-åringen sa også at han ble lovet 400 dollar for å ta vare på de norske jentene.

16:30: Mannen forteller at han kom til Bolivia i mars 2008, og reiste hjem til Norge 15. mai, noen dager før kvinnene ble pågrepet.

16:27: Norskbolivianeren forteller at han har vært kjæreste med en av de involverte, en 22 år gammel norsk kvinne, siden han var 15 år gammel. De har bodd sammen siden 2008.

Han sier at han kjenner den tiltalte 23-åringen gjennom kjæresten. Han forteller at han har gitt penger til 23-åringen for å hjelpe henne.

16:25: Mannen forteller at han kom til Norge som liten gutt, da han flyttet fra La Paz sammen med moren. Han forteller at han har jobbet siden han var 14 år gammel, og at det er derfor han har penger.

Han eier blant annet et hus i Norge, som han fortsatt betaler ned lånet på.

16:20: 24-åringen forteller om arrestasjonen. Han begynte da og sloss med politiet. Grunnen til dette, sier han, er at han ikke kjente dem. I desember viste han fram sår i pannen og på brystet dagen etter arrestasjonen.

16.17: Han snakker lavt, men velger å avgi forklaring. Han har ikke ønsket å treffe journalister, og det er tydelig at han ikke liker at journalistene er der.

16.14: 24-åringen ber dommeren om å nekte journalistene å ta bilder. Alle blir nektet å ta bilder.

16.09: Mannen er ferdig i vitneboksen, og 24-åringen tar plass og oppgir sine personalia til dommeren. Han har ikke tolk, og forklarer seg på spansk.

16.03: Mannen bekrefter det 24-åringens onkel sa i sin forklaring i går, at onkelen brukte navnet hans da han bestilte hotellrom til de norske kvinnene. Det var vanlig praksis mellom de to, ettersom mannen kjøpte mange kvitteringer fra 24-åringens onkel.

Når mannen er ferdig, står det igjen to tiltalte som ikke har forklart seg ennå. Det er den 24 år gamle norskbolivianske mannen, og den over 60 år gamle moren til 24-åringens onkels kjæreste. Onkelens kjæreste avslo å avgi forklaring i går.

15.56: Mannen er ferdig med sin frivillige forklaring, og blir utspurt av statsadvokat Claudia Mancilla. Etterpå kommer de andre forsvarsadvokatene til å stille spørsmål.

15.53: Tiltalte hevder at 24-åringens onkel solgte ham kvitteringer han kunne skrive av på skatten hele tiden, ikke bare i denne saken. Han sier han ikke har noe med kokainsmuglingen å gjøre.

15.49: – Det eneste jeg har gjort feil er å gi 24-åringens onkel lov til å bruke navnet sitt, sier den tiltalte.

Forklaringen hans er lang og temperamentsfull. Han mener blant annet at en av aktorene har vært meget frekk med ham.

15.46: – Aktoratet har gjort denne rettssaken like dramatisk som i en film, sier den tiltalte mannen.

Aktor sa på rettens første dag at det som skjedde ikke var science fiction, men noe som faktisk har skjedd.

15.42: De to siste aktorene får komme inn. De blir advart av dommeren om at de ikke får slippe inn dersom dette skjer igjen.

15.39: De to siste aktorene må stå og vente blant journalistene, fordi mannen i venneparet til 24-åringens onkel er i vitneboksen. Hans kone forklarte seg i går, og var rasende over å ha blitt blandet inn i saken. Alt hun hadde gjort, var å jukse med kvitteringer for å få igjen penger på skatten.

15.37: En av aktorene ankommer rettssalen, og får kjeft av dommeren. Det samme får statsadvokaten Claudia Mancilla.

15.32: Alle er tilstede i rettssalen, bortsett fra aktoratet. Dommeren vil vente.

Les: - Vi tror på en av nordmennene

Les: Bolivia: 19-åring brast ut i gråt

SISTE NYTT

Siste nytt