NRK Meny
Normal

UD vil ikke tallfeste savnede nordmenn

Utenriksdepartementet (UD) ønsker ikke å gå ut med hvor mange nordmenn som er savnet etter tyfonen på Filippinene, eller hvor mange bekymringsmeldinger de har fått inn.

Hjelpearbeid på Filippinene

Soldater deltar i hjelpearbeidet etter tyfonen som rammet Filippinene før helgen.

Foto: Bullit Marquez / Ap

– Nå jobber vi opp mot de bekymringsmeldingene vi har fått inn. Det dreier seg om meldinger fra familier i Norge som ikke har fått kontakt med de berørte, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Astrid Sehl, til NRK.

Hvor mange slike meldinger har dere fått inn?

– Vi ønsker ikke å gå ut med hvor mange bekymringsmeldinger vi har fått inn. Rett og slett fordi situasjonen er så uoversiktlig, sier hun.

UD- Får stadig ny kontakt med nordmenn på Filippinene

UD- Får stadig ny kontakt med nordmenn på Filippinene

– 3000 nordmenn

Ambassaderåd Knut-Are Okstad ved den norske ambassaden på Filippinene, anslår at det oppholder seg omtrent 3000 nordmenn spredt rundt på Filippinene, skriver VG.

– Mange av bekymringsmeldingene vi får inn omhandler nordmenn som ikke nødvendigvis er rammet, som kan ha befunnet seg i andre deler av landet. Vi ønsker derfor ikke å gå ut med noe tall, sier han til avisen.

Tidligere i dag opplyste det danske utenriksdepartementet at de ikke har oppnådd kontakt med 16 dansker på Filippinene.

I tillegg til de 16, har de fått meldinger om 22 andre dansker som kan befinne seg i landet. Ifølge DR bor det rundt 1.000 dansker på Filippinene, 200 av dem i den delen av landet der tyfonen herjet.

I 04-tiden natt til mandag var det ifølge det svenske nyhetsbyrået TT et 20-talls svensker som ikke var gjort rede for. Verken telefoner eller internett fungerer i de rammede områdene.

Kommer i kontakt med stadig flere

Tyfon i FIlippinane.

Tyfonen førte til enorme ødeleggelser på Filippinene.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Sehl sier svenskene og danskene selv må svare på hvorfor de velger å gå ut med antall savnede.

– Vi gjør ikke det så lenge situasjonen er så uoversiktlig som den er. Vi jobber nå opp mot den listen av bekymringsmeldinger vi har. Det positive er at vi stadig kommer i kontakt med flere nordmenn, sier hun.

UD har jobbet hele helgen med få en oversikt, men det fortsatt er vanskelig å få kontakt med folk fordi det er mangel på strøm og telefonnettverk. Nå jobber ambassaden i Manila for å ta hånd om de nordmennene som er i de kriserammede områdene.

UD oppfordrer alle nordmenn i området til å ta kontakt med ambassaden.

Hvor mange nordmenn er på Filippinene?

– Nå er det sånn at mange nordmenn som reiser, registrerer seg på reiseregistrering.no, men det er også en del nordmenn som ikke gjør det. Det er ikke mulig å komme med et samlet tall, sier Sehl.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt