Hopp til innhold

Klar til å ta med seg Assads soldater i døden

Sittende på fire tonn med sprengstoff gir en sangglad og smilende 32 år gammel småbarnsfar fra Saudi-Arabia ett unikt innblikk i hvordan han vil ta med seg Bashar al-Assads soldater i døden.

Abu Qaswara i Nusrafronten viser frem bombebilen

Abu Qaswara forlot kone og små barn i Saudi-Arabia og kom til Syria for snart tre år siden.

Foto: Pål Refsdal

– Her er detonasjon-ledningen som går inn til selve knappen. Disse ladningene er koblet sammen og når de eksplodere vil noen gå inn i styrehuset og noen ut på hver side som dette, sier Abu Qaswara og slår ut med armene for å understreke hva han mener.

Den flere tonn tunge og selvpansrede bilen står parkert et ukjent sted i Syria. Det er denne bilen han skal kjøre mot Assads-soldater og ta dem med seg i døden. Det er i hvert fall planen.

Vil ikke definere terrorgrupper

Slik begynner Pål Refsdals nye dokumentarfilm fra innsiden av Nusrafronten i Syria. I to perioder i desember 2014 og i fjor sommer fulgt han tett fire vanlige medlemmer av Nusrafronten som av USA og FN defineres som en terrororganisasjon. Selv vil han ikke ta stilling.

– Jeg ønsker ikke definere terrororganisasjoner i krigssoner rent prinsipielt. For det blir ren politikk. Min holdning er at Nusra sin bombebiler ikke er krigsforbrytelser, men de henretter krigsfanger, sier Refsdal til NRK.

Men ville du laget en film om IS sine bombemenn?

– Nei, for de angriper sivile mål, og der går det helt klart en grense for meg.

Pål Refsdal sammen med Abu Basir al Britani i Syria

Pål Refsdal fulgte fire medlemmer av Nusrafronten i til sammen syv uker. Her sammen med Abu Basir al Britani, som opprinnelig kommer fra Vest-London.

Foto: Pål Refsdal

Har ikke sett barnet

Abu Qaswara fra Mekka forlot sin familie og barn for snart tre år siden. Nå er han i Syria og står på den såkalte listen, som definerer hvem som skal kjøre bombebilene.

– Her er den en sikkerhetsknapp som jeg åpner mens jeg kjører. Så har vi denne knappen, Dugma. Selve knappen som sender dem til helvete og meg til paradis, forklarer Qaswara, som forteller at han hele tiden vil snakke med sin far i Saudi-Arabia for at også storfamilien skal få plass i paradis.

32-åringen levde, ifølge seg selv, et fint liv med god jobb i hjemlandet, men følte han måtte gjøre noe da hans muslimske brødre ble drept i Syria. Men tilbake i Saudi-Arabia har han en datter som han aldri har sett.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg møtte han, og gikk nok gjennom den samme prosessen som seerne. Her sitter den snille mannen i en lastebil med fire tonn sprengstoff, men han har jo humor, en nydelig sangstemme og to barn, den ene har han ikke møtt, sier Refsdal om mannen han tilbrakte mye tid sammen med i fjor.

Derfor sender NRK dokumentaren

Refsdal har hele tiden vært forberedt på kritikk, men mener det er viktig å forstå og vite hvem Norge blant annet har kriget mot så lenge. Og det er også argumentasjonen til NRKs etikkredaktør på hvorfor NRK ønsker å vise dokumentaren.

– Det er en dokumentar som gir et unikt og viktig innblikk i en virkelighet de færreste vet noe om, og den gir kunnskap som kan være viktig for å forstå noen av drivkreftene i en komplisert og grusom krigssituasjon. Samtidig er det noen vesentlige temaer og spørsmål som ikke blir problematisert i dokumentaren, og vi mener det også er viktig at filmen presenteres på en måte som gir bredere informasjon om konflikten og hva al-Nusra-fronten egentlig er. Derfor velger NRK å sende dokumentaren som del av et Urix spesial, hvor filmskaper Pål Refsdal deltar i sendingen sammen med Midtøsten-eksperter og andre gjester, sier Per Arne Kalbakk.

Ingen av dem som er med i Refsdals dokumentar skal ha gjennomført sine bombeangrep og lever fortsatt i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt