Hopp til innhold

Kina-filter på Yahoo og MSN

Internett-gigantene Yahoo og Msn har lovet kinesiske myndigheter å stanse informasjon om sex, vold og demokrati på sine blogger.

To kinesere surfer på Yahoo - men en ny avtale begrenser hva de finner

To kinesere surfer på Yahoo, men en ny avtale med kinesiske myndigheter begrenser stadig sterkere hva de finner - også på blogger.

Foto: NG HAN GUAN / AP

Fra før har begge selskapene og dessuten Google bøyd seg for kinesiske myndigheters sensur-krav.

 

Når nettbrukere i Kina søker etter noe ved hjelp av Google, Yahoo eller MSNs Livesearch, blir allerede søke-resultatene filtrert for å unngå såkalt uegnet materiale. Klikk på mange "skumle" linker vil også bare sende brukerne videre til offisielle, kinesiske sider.

Nettselskapenes knefall for kinesiske myndigheter har ført til en storm av protester fra utenlandske forkjempere for demokrati og ytringsfrihet.

Mot sex og demokrati

 

Nå har også Yahoo og MSN undertegnet en tilsvarende "selvdisiplin"-avtale også for bloggene sine. Den forplikter dem til å filtrere ut innhold fra blogg-tjenestene sine og dermed "sikre statlige og offentlige interesser".

Avtalene oppfordrer også internett-selskaper til å registrere og oppbevare personopplysninger om blogg-brukerne. I tillegg må de slette alle "ulovlige og dårlige meldinger".

kinesiske bloggere på Microsofts MNS får ikke si hva de vil

Kinesiske bloggere på Microsofts MNS får heretter ikke si hva de vil.

Foto: AFP / AFP

I tillegg til sex og vold har kinesiske myndigheter bannlyst stoff som er kritisk mot kinesiske myndigheter eller som snakker positivt om spredning av demokrati.

Skarp kritikk

Yahoo China og MSN bekrefter at de har undertegnet avtalen, men vil ikke kommentere saken utover det. De har tidligere uttalt at de ikke hadde noe valg, at det var eneste mulighet om de skulle få tilgang til kinesiske nettbrukere - og omvendt.

Særlig Yahoo har blitt kritisert for å sende videre personlig informasjon til myndighetene, noe som førte til at en rekke internett-brukere ble arrestert.

Den internasjonele pressefrihets-organisasjonen Reportere uten grenser fordømmer Yahoos og MSNs signering av blogg-pakten.

SISTE NYTT

Siste nytt