NRK Meny
Normal

Kina hyller Burma-valg

Kina gratulerer militærjuntaen i Burma med å ha gjennomført helgens valg på en «stabil og smidig måte».

Burmas general Than Shwe

Burmas general Than Shwe leder partiet USDP som har fått 80 prosent av stemmene.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

I helga ble det første valget på 20 år for nasjonalforsamling i Burma gjennomført. Det regjerende militærregimet i Burma vant 80 prosent av setene i det første valget på nasjonalforsamling på 20 år, og beholder ikke overraskende makten.

LES: – «Såkalla førehandsstemmer» snudde resultatet
LES: Juntaen beholder kontrollen i Burma
LES: 20.000 drevet på flukt fra Burma
LES: Valg i Burma etter 20 år

– Et avgjørende punkt for Burma

– Dette er et avgjørende punkt for Burma på den sju steg lange veien til en folkevalgt regjering, og er dermed velkomment, sier Hong Lei, talsmann for kinesisk UD, tirsdag. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Kina har store økonomiske interesser i nabolandet Burma, og bygger blant annet flere gass- og oljeledninger der.

Boikottet av vesten

Søndagens valg ble boikottet av opposisjonen, og Vesten kritiserer juntaregimet i Burma for å holde et ufritt og udemokratisk valg.

Opposisjonspartiene har selv erklært at de anser seg som valgtapere i et urettferdig valg, og det regjeringsstøttede partiet Union solidaritet og utviklingsparti (USDP) er fornøyd.

Hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen var tildelt de militære alt før velgerne gikk for å stemme. Kandidatene som hadde militærjuntaens velsignelse, fikk store fordeler i valgkampen. Opposisjonen var usynlig.

Ikke endre Burmas politikk

Det er ikke ventet at valgresultatet kommer til å endre det politiske bildet i Burma merkbart, selv om partier som er imot juntaen, har vunnet noen få seter. Det er usikkert om noen valgte representanter kommer til å sitte i regjeringen i det hele tatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt