Hopp til innhold

Kunstneren som elsker framtida, men som blir arrestert av nåtida

Kinas mest internasjonale kunstner Ai Weiwei er pågrepet. Men han er langt fra alene, de siste ukene er nær 30 «annerledes tenkende» forsvunnet og nær like mange arrestert.

Ai Weiwei

I Hong Kong har demokratiforkjempere startet en støtteaksjon for Ai Weiwei og andre arresterte.

Foto: Kin Cheung / Ap

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Det regjerende kommunistpartiet er hysterisk redde for at «Jasminrevolusjonen» i Midtøsten skal spre seg videre til Kina.

Siden januar-februar er 26 mennesker er pågrepet , mange av dem advokater, 30 er regelrett forsvunnet og minst 200 satt i husarrest.

Kinas ønske om å være moderne

Den siste i rekken er kunstneren Ai Weiwei. Den verdenskjente kunstneren ble tatt av politiet på flyplassen i Beijing da han skulle reise til en kunstutstilling i Taiwan. Siden har ingen hørt noe fra ham.

Ai Weiwei er mannen bak «Fugleredet», Kinas nasjonale Olympia-stadion i Beijing med den oppsiktsvekkende arkitekturen.

Mer enn noe annet byggverk symboliserer det Kinas streben etter å bli et moderne samfunn, anerkjent og respektert av andre nasjoner.

Ai Weiwei

Kommunistpartiet ønsket at Ai Weiwei skulle være en kulturambassadør for landet - og regimet.

Foto: PETER PARKS / Afp
Lu Qing, ektefelle til Ai Weiwei

Ektefellen Lu Qing har ikke fått noen beskjeder om ektemannen.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Men nå vet hele verden at mannen som var med på å gi byggverket den unike designen, er arrestert og fengslet av Kinas kommunistparti, uten at det er rettet formelle anklager mot ham og uten at partiet følger de lover som det skryter så mye av at de styrer landet etter.

Helt tyst

For familien til Weiwei har verken hørt fra ham eller politiet. Dette er et brudd på Kinas straffelov, som sier at slektninger skal informeres seinest etter 24 timer, og at det skal reises formelle anklager etter 48 timer.

En hel flokk politifolk endevendte Ai Weiweis arbeidsplass etter arrestasjonen, og tok med seg notatbøker og datamaskiner uten å gi assistentene hans en liste over beslaglagte gjenstander, slik de er forpliktet til etter loven.

Torsdag sendte det statlige nyhetsbyrået ut en kort melding om at Ai Weiwei skal etterforskes på grunn av ”«økonomiske misligheter», men uten at politiet har reist en formell anklage, slik de er forpliktet til etter loven.

Sikkerhetspolitiet tyr ofte til snakk om «økonomiske misligheter» når de fengsler opposisjonelle, for å skjule de egentlige, politiske motivene.

Torn i øyet

Kona Lu Qing sier hun er svært bekymret for ektemannen, særlig siden helsen ikke lenger er så god etter at Ai Weiwei ble banket opp av sikkerhetspolitiet og fikk hjerneblødning for to år siden.

Kunstneren har lenge vært en torn i øyet for kommunistpartiet. Han har gjentatte ganger kritisert brudd på menneskerettigheter, og sagt åpent at Kina er en politistat.

Etter kunngjøringen til den norske Nobelkomiteen i oktober i fjor, gikk han ut med kraftig offentlig støtte til prisvinner Liu Xiaobo. Måneden etter ble han satt i husarrest.

Men han lot seg ikke kue, og sa han at han ville avsløre kinesisk politikk ved å drive gjøn med den.

Galleriet til Ai Weiwei
Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Fordi Ai Weiwei er Kinas mest internasjonalt anerkjente kunstner, trodde mange at han på et vis var beskyttet mot sikkerhetspolitiets nådeløse kampanje mot alle som våger å løfte sin røst mot kommunistpartiets maktmonopol og landets mange brudd på menneskerettighetene.

Men nei.

- Denne arrestasjonen viser at myndighetene ikke lenger bryr seg om sitt internasjonale omdømme, sier den kjente kinesiske maleren Chen Danqing til avisen South China Morning Post.

Amnestys direktør for Asia, Sam Zarifi, er enda sterkere.

- Myndighetene forsøker på denne måte å kringkaste sitt budskap om de ikke lenger vil godta den minste avvikende mening i Kina, sier han.

Loven langt fra lik for alle

I Kinas statskontrollerte presse blir Ai Weiwei beskyldt for å ha beveget seg for nær lovens «røde linje», og myndighetene understreker gang på gang at Kina blir styrt med loven i hånd.

Denne saken viser likevel at loven kun gjelder når Kommunistpartiet vil den skal gjelde, slik også en del norske bedrifter har fått føle de siste månedene.

De som måtte la seg skuffe eller forundre over dette må huske på at «Partiet» er loven.

I en rapport fra Kinas høyesterett i 2009 heter det at alle dommere må være lojale overfor – og i den orden – partiet først, så staten, så massene og helt til slutt lovens bokstav.

Kinas høyesterettsjustitiarius har da heller aldri studert jus, men han er et framtredende partimedlem.

Etter søndagens arrestasjon ble Ai Weiweis navn ganske raskt forbudt på Internett i Kina.

Kreative bloggere la da til et par ekstra streker i det siste av de tre tegnene som utgjør navnet hans på kinesisk, slik at de nå kunne leses Ai Wei Lai – som betyr «Jeg elsker framtida».

Kinesisk politi i Beijing

Blant kinesiske opposisjonelle er det gått ut et opprop om at folk hver søndag ettermiddag samles og rusler gatelangs på angitte steder, som en stille protest mot ettparti-diktaturet. Dette har også myndighetene fått med seg, og oppbudet av sivilt og uniformert politi er stort. Dette bildet er tatt søndag 3. april i Wangfujing i Beijing, som er ett av de nevnte treffstedene.

Foto: Ng Han Guan / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt