NRK Meny
Normal

Har vært borte siden oktober

Det er ingen spor etter fjorårets fredsprisvinner, den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.

TOPSHOTS-NORWAY-CHINA-PEACE-NOBEL-LIU XIAOBO

Liu Xiaobo satt selv fengslet og kunne ikke motta Nobels Fredspris i fjor. Siden det i oktober i fjor ble klart at han fikk prisen, har det ikke vært spor av ham.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Ingen har hørt fra ham siden oktober, da hans kone Liu Xia fikk besøke ham i fengselet. Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad mener det er urovekkende.

– Vi vet ikke hvor Liu Xiaobo er. Vi vet ingenting om ham. Det er urovekkende, sier Lundestad til Aftenposten.

– Bekymret

Ifølge avisen har flere titall menneskerettighetsforkjempere forsvunnet i Kina de siste ukene.

– Vi har ingen ny informasjon om ham. Vi vet hverken fra eller til. Det er klart vi er bekymret, sier Lundestad og legger til at Nobelinstituttet følger nøye med i mediene og har egne kilder i Kina.

Heller ikke fredprisvinnerens kone Liu Xia, som har blitt holdt i husarrest siden fredspristildelingen ble kunngjort i oktober, har gitt mange livstegn fra seg. Unntaket er noen korte setninger hun fikk sendt til en venninne i slutten av februar.

– Jeg gråter. Ingen kan hjelpe meg, skrev hun da.

Har strammet grepet

Aftenposten skriver at allerede hardt prøvede kinesiske menneskerettighetsaktivister har fått det vanskeligere den siste tiden.

Opprøret i Nord-Afrika og Midtøsten gjør at kinesiske myndigheter frykter at et tilsvarende folkelig engasjement skal gjøre seg gjeldende også i Kina.

Da opptøyer raste i Egypt, blokkerte kinesiske myndigheter ordet «Egypt» fra flere søketjenester - i frykt for at de nordafrikanske kravene om politiske reformer skulle spre seg.

Myndighetene advarte også alle sine landsmenn i Egypt, og ba reisende kinesere om å tenke seg om før de dro til det nordafrikanske landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt