Har vært borte siden oktober

Det er ingen spor etter fjorårets fredsprisvinner, den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.

TOPSHOTS-NORWAY-CHINA-PEACE-NOBEL-LIU XIAOBO

Liu Xiaobo satt selv fengslet og kunne ikke motta Nobels Fredspris i fjor. Siden det i oktober i fjor ble klart at han fikk prisen, har det ikke vært spor av ham.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Ingen har hørt fra ham siden oktober, da hans kone Liu Xia fikk besøke ham i fengselet. Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad mener det er urovekkende.

– Vi vet ikke hvor Liu Xiaobo er. Vi vet ingenting om ham. Det er urovekkende, sier Lundestad til Aftenposten.

– Bekymret

Ifølge avisen har flere titall menneskerettighetsforkjempere forsvunnet i Kina de siste ukene.

– Vi har ingen ny informasjon om ham. Vi vet hverken fra eller til. Det er klart vi er bekymret, sier Lundestad og legger til at Nobelinstituttet følger nøye med i mediene og har egne kilder i Kina.

Heller ikke fredprisvinnerens kone Liu Xia, som har blitt holdt i husarrest siden fredspristildelingen ble kunngjort i oktober, har gitt mange livstegn fra seg. Unntaket er noen korte setninger hun fikk sendt til en venninne i slutten av februar.

– Jeg gråter. Ingen kan hjelpe meg, skrev hun da.

Har strammet grepet

Aftenposten skriver at allerede hardt prøvede kinesiske menneskerettighetsaktivister har fått det vanskeligere den siste tiden.

Opprøret i Nord-Afrika og Midtøsten gjør at kinesiske myndigheter frykter at et tilsvarende folkelig engasjement skal gjøre seg gjeldende også i Kina.

Da opptøyer raste i Egypt, blokkerte kinesiske myndigheter ordet «Egypt» fra flere søketjenester - i frykt for at de nordafrikanske kravene om politiske reformer skulle spre seg.

Myndighetene advarte også alle sine landsmenn i Egypt, og ba reisende kinesere om å tenke seg om før de dro til det nordafrikanske landet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt