NRK Meny
Normal

USA avviser at Syria-planen er i fare

USA avviser at planene om å ødelegge Syrias kjemiske stridsmidler er i fare, etter at både Norge og Albania har sagt nei til oppgaven. Nå må de kanskje gjøre det selv.

John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry vurderer nå to alternativer for destruksjon av Syrias kjemiske stridsmidler.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Utenriksminister John Kerry sier USA og landets allierte nå vurderer to alternativer for destruksjon av stridsmidlene.

Kerry peker på at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, har frist til ut året med å fjerne stridsmidler fra Syria.

Flere land har sagt seg villig til å hjelpe til med transporten av de kjemiske stridsmidlene ut av Syria, men ingen vil motta dem.

Albania sa i forrige uke nei til at Syrias kjemiske våpen kan ødelegges der.

For som NRK kunne fortelle i oktober ønsket USA, Russland og FN at Norge skulle ta imot halvparten av Assads kjemikalier til de kjemiske våpnene. Noe utenriksminister Børge Brende senere takket nei til.

Den gangen ble Belgia, Norge, Frankrike og Albania spurt om de kunne ta imot stridsmidlene. Nå har alle takket nei.

Dermed vil etter det NRK kjenner til USA mest sannsynlig ødelegge stridsmidlene på sine egne destruksjonsanlegg.

I rute

Etter at Norges nye regjeringen avviste forespørselen fra USA og FN kunngjorde Brende i forrige uke at Norge har tilbudt seg å frakte kjemivåpen fra Syria med skip.

John Kerry ville mandag ikke utdype hvilke to alternativer som nå vurderes.

– Vi er i rute. Vi står ikke uten alternativer. Vi ser tvert imot aktivt på to andre alternativer som vil gi oss full kapasitet til ødeleggelse innen fristen, sa Kerry.

Albanias avslag om å destruere Syrias vel 1.300 tonn kjemiske stridsmidler kom etter stor uro og mange protester mot forslaget.

– Det er umulig for Albania å bli involvert i denne operasjonen, sa statsminister Edi Rama i en fjernsynstale.

Før årsskiftet

Ifølge Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, skal de mest farlige kjemiske stridsmidlene i Syria transporteres ut av landet før årsskiftet og ødelegges innen 15. mars. Resten skal destrueres innen utgangen av juni.

Børge Brende presenterte Norges tilbud om å stille med et transportskip og en fregatt til utenriksminister Kerry i Washington fredag.

Skipet kan både frakte ferdige kjemiske våpen og ublandede stridsmidler som kan brukes til å lage kjemiske våpen. Fregatten vil fungere som militær eskorte for det sivile transportskipet

Norge vil også bidra med opp mot 90 millioner kroner i økonomisk støtte til ødeleggelsen av våpen og stridsmidler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt