Katla kan nærme seg utbrudd

Islandske seismologer har registrert flere jordskjelv rundt vulkanen Katla, og frykter at et stort utbrudd er nært forestående. Det kan skape langt større problemer enn utbruddet i Eyafjallajökull.

Vulkanen Katla ligger under isbreen Myrdalsjökull på Island

Vulkanen Katla ligger under isbreen Myrdalsjökull på Island.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Da vulkanen Eyjafjallajökull brøt ut i mars i fjor, førte det til en langvarig stans i flytrafikken som kostet flyselskapene milliarder av kroner.

Skrekkscenariet var imidlertid at utbruddet skulle vekke vulkanens storebror Katla, som er langt større.

Den 1500 meter høye vulkanen hadde sitt siste store utbrudd i 1918. Det varte i over en måned, blokkerte sollyset, tok livet av husdyr og smeltet en isbre som førte til oversvømmelser.

Vulkanen har et snitt på to utbrudd per århundre, så statistisk sett er det på høy tid med et nytt.

Island, vulkan

Katla ligger under isbreen Myrdalsjökull, øst for Eyafjallajökull.

Foto: Meteorologisk institutt Island

Har laget evakueringsplan

De siste ukene er det registrert et økende antall jordskjelv under og rundt Katla, og i forrige uke nådde ett av dem en styrke på fire, noe som har fått seismologene og myndighetene til å reagere, skriver Daily Telegraph.

Islandske myndigheter har nå satt opp en evakueringsplan, og har jevnlige møter med ekspertene som følger Katla tett.

– Vi har fått mange telefoner fra folk som er bekymret for et nytt utbrudd. Spørsmålet er hvorvidt vulkanen roer seg ned etter dette, eller om det er et utbrudd på vei, sier Einar Kjartansson ved Islands meteorologiske institutt.

Myndighetene har satt av tilfluktssentre i tilfelle et nytt utbrudd, og mener mange kan få mindre enn en time på seg til å evakuere.

Et islandsk flagg vaier ved kirken i Vik, rett ved Katla

Småbyen Vik ligger såpass nærme Katla at innbyggerne kan få mindre enn en time på seg til å evakuere.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Utbruddet vil bli minst ti ganger sterkere

En måned etter utbruddet i Eyafjallajökull skapte Islands president Olafur Ragnar Grimsson panikk da han sa at det bare var et tidsspørsmål før Katla brøt ut, og at det kom til å få mye større konsekvenser.

Senest i juli i år måtte seismologene på Island berolige nervøse innbyggere etter en plutselig flom av smeltevann fra isbreen Myrdalsjökull, som ligger over Katla, førte til frykt for et nytt utbrudd.

Katla har et mye større magmakammer enn Eyafjallajökull, og det er anslått at et utbrudd fra Katla vil være minst ti ganger sterkere enn utbruddet i Eyjafjallajökull i fjor.

Tall fra klimaforskere ved Meteorologisk institutt viser for øvrig at Norge er mest utsatt av alle europeiske land dersom Katla bryter ut igjen.

Vulkanen Eyafjallajökull på Island

Utbruddet i Eyafjallajökull førte til kaos i flytrafikken.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt