NRK Meny
Normal

Kan få gigantleire til to millioner flyktninger

Tyrkia skal ifølge den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung planlegge å bygge seks nye flyktningleire for opptil to millioner mennesker. Målet er å redusere trafikken på Balkan-ruten som brukes for å ta seg videre nordover i Europa.

Flyktningeleir

VIL STOPPE FLYKTNINGSTRØMMEN: Tyrkia har allerede tatt imot to millioner flyktninger, som disse syriske flyktningene i Suruc i Tyrkia. Nå kan det bli bygd nye leire i Tyrkia for å stoppe flyktningstrømmen videre inn i Sentral-Europa.

Foto: Osman Orsal / Reuters

Det er den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) som søndag omtaler planene som skal være en del av forhandlingene mellom Tyrkia og EU-kommisjonen.

Les også: Erklærer unntakstilstand sør i Ungarn

630.000 har tatt seg ulovlig inn i EU

Hittil i år har 350.000 flyktninger reist via Egeerhavet, men så langt er bare 50.000 tatt hånd om av den tyrkiske kystvakten. Resten har fortsatt flukten videre inn i EU.

Om lag 630.000 mennesker har tatt seg ulovlig inn i EU så langt i år, opplyser Fabrice Leggeri, leder for EUs grensekontrollbyrå Frontex.

– Strømmen til Europa må begrenses, sier den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble til tysk TV søndag.

Vil få kontroll på kaoset

Flyktningene kommer hovedsaklig i gummibåter til de greske øyene Lesvos, Kos, Samos og Chios. Derfra fortsetter de mot Makedonia og videre gjennom Sentral-Europa.

Ifølge den tyske avisen skal intensjonen med de nye gigantleirene være å få kontroll over den kaotiske tilstanden på den populære Balkan-ruten.

Leirene skal delvis finansieres av EU. Dermed vil presset på EUs mottaksapparat, og særlig for landene som berøres av flyktningenes og migrantenes reiserute via Balkan til Tyskland, dempes, melder AFP og Reuters.

Den tyrkiske regjeringen skal ha forpliktet seg til å beskytte grensen mot Europa bedre. Tanken er at tyrkisk og gresk kystvakt skal koordinere patruljeringen av det østlige Egeerhavet i samarbeid med Frontex. Alle flyktninger skal sendes tilbake til Tyrkia.

Les også: – Tyskland har plass til 500.000 nye flyktninger hvert år

Tyrkia spiller en nøkkelrolle

Bare i september flyktet 100.000 mennesker via denne ruten. Disse er i hovedsak fra Syria, Afghanistan og Pakistan. Balkan-ruten regnes i dag som den viktigste ruten for flyktninger til blant annet Østerrike, Tyskland og Sverige, skriver svt.se.

Den tyske regjeringen skal ifølge Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung være av den oppfatning at man bare kan demme opp for flyktningstrømmen ved å sette inn ressurser ved starten av Balkan-ruten, deretter i Tyrkia. Tyrkia vil derfor spille en nøkkelrolle.

Les også: Merkel vil ha omkamp om flyktningkvoter

Laster Twitter-innhold

Samarbeider om Frontex

De nye leirene skal bygges i samarbeid med Frontex – et EU-organ som har ansvaret for samordning av EU-landenes kontroll og overvåkning av EUs yttergrenser.

Målet med Frontex er å stanse flyktningene, slik at de ikke fortsetter videre inn i EU.

EU-landene har nylig forpliktet seg til å ta imot opp til en halv million flyktninger. Dette skal skje ved at flyktningene fordeles på de enkelte medlemslandene.

Les også: Menneskesmugler til NRK: Jeg kan få deg til Europa for 1200 dollar

Tyrkere kan slippe visa inn i EU

Etter det Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung erfarer er det planlagt forhandlinger mellom EU-kommisjonen og den tyrkiske regjeringen i Brüssel mandag.

Det er ventet at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan skal møte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i Brüssel mandag.

Målet er å komme til enighet før EU-toppmøtet i midten av oktober. I bytte for disse tjenestene forhandler Tyrkia om å få en avtale med EU om gradvis avskaffelse av visa for tyrkiske borgere som vil inn til EU, skriver den tyske avisen.

Les også: Mistenker 30.000 menneskesmuglere

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt