Hopp til innhold

Kamper etter valget i Burma – sivile flykter ut av landet

Minst sju mennesker er hittil drept etter at det brøt ut kamper mellom etnisk milits og regjeringshæren i grenseområdene til Thailand. Sivile flykter nå over grensen som er blitt åpnet.

Thailandske soldater søker dekning ved grensen til Burma

Thailandske soldater søker dekning i det kraftige drønn fra granatnedslag høres. Kamper like over grensen har tatt livet av flere, og granater har også landet inn i Thailand.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Hundrevis av sivile flykter nå inn i nabolandet Thailand etter at det brøt ut voldelige kamper etter det omstridte valget i Burma.

Anders Magnus

– I byen Myawaddy er det fulle kamper. Det er rapportert at sju mennesker er drept så langt, og det er nå store flyktningestrømmer ut av byen, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus fra Thailand.

I løpet av helgen ble det første valget på 20 år gjennomført i Burma. Valget er likevel sterkt kritisert for å ikke tillate en reell opposisjon å stille i valget.

Les også: Støre: Ikke et fritt valg i Burma

Les også: Obama: – Slipp Suu Kyi fri

Det er ventet at de juntastøttede partiene vil vinne klart i et valg der en firedel av setene i Parlamentet allerede er satt av til hæren, og der regimestøttede partier har fått store fordeler i valgkampen.

I morgentimene mandag rapporteres det nå om kamper som kan skyldes misnøye med valget.

Video Kamper i Burma sett fra Thailand

VIDEO: Se de dramatiske bildene av kampene sett fra like over grensen til Thailand.

Skyter med tungt skyts

Sivile flykter fra Burma til Thailand

Sivile som har flyktet fra Burma går langs ei gate i den thailandske grensebyen Mae Sot.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Rapportene fra både inne i Burma og fra grensebyene i Thailand forteller om kamper med kraftig skyts, og NRKs korrespondent kan fortelle at det skal være snakk om en protest mot valget som har startet det hele.

– Kampene begynte fordi den etniske militsen som kontrollerer dette området besatte politistasjoner og grenseposter som en protest mot valget ifølge dem selv, sier Anders Magnus fra Thailand.

Les også: Nekter landsbyer valgdeltakelse

Den uavhengige nyhetskanalen Democratic Voice of Burma som har reportere også inne i Burma kan melde om granatnedslag både i grensebyen Myawaddy og at granater har landet i Thailand.

– Kampene er veldig intense nå. Fem eller seks mennesker er døde av kraftig skyts, og vi hører at militsen er på vei inn til sentrum av byen, forteller en av innbyggerne i Myawaddy til Democratic Voice of Burma.

Video Anders Magnus: – Fulle kamper ved grensen

VIDEO: Anders Magnus rapporterer om uroen.

Hundrevis av sivile flykter

Frykten er nå at kampene skal gå hardt utover de sivile. Rapporter både fra inne i Burma og fra grenseområdene i Thailand viser at mange allerede har begynt å rømme fra hjemmene sine.

– De militære styrkene fra juntaen truer nå med å angripe byen med kamphelikoptre. Thailand har åpnet grensene og det strømmer nå flyktninger over fra Burma, sier Magnus som oppholder seg i Thailand.

Ifølge de lokale myndighetene på thailandsk side av grensen skal rundt 1000 mennesker hittil ha rømt inn i Thailand, skriver nyhetsbyrået AFP.

Hva som skjer videre er veldig usikkert. Kampene kan utvikle seg og spre seg til større områder fordi den lokale militsen har gått sammen med andre grupper om å kjempe mot regjeringshæren.

– Karen-militsen som holder til i dette området inngår i et forbund med seks andre etniske militser i grenseområdet til Thailand og Kina. Dermed kan også de ende med å gå til angrep på områder som er kontrollert av regjeringsstyrkene. Dermed er det en reell fare for at kampene sprer seg både sørover og nordover langs grensen, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Sivile fra Burma flykter over ei elv

Sivile frykter å bli tvunget inn i konflikten som blant annet bærere for regjeringshæren. Opp mot 1000 mennesker har derfor rømt over til Thailand.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Dermed er faren stor for at juntaen vil slå hardt ned på militisene, noe som vil gå utover de sivile.

– Det burmesiske militæret har begynt å røre på seg. De planlegger å drive militsen helt ut av byen, og da blir det med sivilbefolkningen som gisler, sier Magnus.

At de sivile frykter det samme sees i rapportene som Democratic Voice of Burma får ut fra lokalbefolkningen i området. Lokale forteller der at de flykter til Thailand etter å ha hørt rykter om at regjeringshæren tvinger sivile til å kjempe på deres side.

– Hæren rekrutterer sivile for å bære utstyr i vårt område. Vi forbereder oss til å flykte fordi vi frykter de vil tvinge mennene i familien, sa en lokal kvinne til Democratic Voice of Burma.

SISTE NYTT

Siste nytt