Hopp til innhold

Kameler disket fra skjønnhetskonkurranse etter botox-bruk

Tolv kameler er diskvalifisert fra en prestisjefylt konkurranse i Saudi-Arabia fordi eierne jukset med botox.

Kameler i Saudi-Arabia

Kameler på den kongelige kamelfestivalen i Al Dhafra øst for Riyadh. Både kameler og dromedarer deltar i kappløp, utstillinger og skjønnhetskonkurranser.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

Den årlige kamelfestivalen, som holdes i ørkenen 16 mil øst for hovedstaden Riyadh, blir stadig mer populær.

I år møtte rundt 300.000 personer opp, en økning på 30 prosent fra i fjor.

Blant høydepunktene er utstillingen, kappløpene og skjønnhetskonkurransen. Til sammen har disse en premiepott på 57 millioner dollar, drøyt 450 millioner kroner. Rundt 250 millioner er satt av til skjønnhetskonkurransen.

Dermed blir fristelsen stor for noen av kameleierne. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble tolv dyr diskvalifisert fordi eierne hadde forsøkt å gjøre dem penere ved hjelp av botox.

«Kameler som har medikamenter i leppene, er barbert, farget eller endret fra sin opprinnelige form er ikke tillatt», sto det i fjorårets regelbok.

Verdens høyeste kamel

En mann ser på det som hevdes å være verdens høyeste kamel på utstillingen i Al Dhafra.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

Vil ha bøter

Høyde, kroppsform, hodeform og pukkelplassering er blant det som måles. I tillegg skal fyldige lepper og delikate ører være svært positive trekk.

Noen dager før festivalen skal en veterinær ha blitt tatt på fersken mens han utførte plastisk kirurgi på kameler, skriver den arabiske utgaven av The National.

Andre bruker veksthormoner og olje for å gjøre pelsen mørkere.

– De bruker botox i leppene, nesa og til og med i kjeven. Det gjør hodet oppblåst. De jukser og lurer alle. Det burde vært innført bøter, sier Ali Al Mazrouei, som er sønnen til en av landets beste oppdrettere.

Det er allerede strenge regler for konkurransen. Kamelenes alder anslås ved å måle tennene, noen av konkurransene krever blodprøver på forhånd, og dyrene må tilbringe natten i egne innhegninger før de skal konkurrere.

Kamelfestival i Saudi-Arabia

Over 300.000 personer har møtt opp på den månedslange festivalen.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

I tillegg må de utstyres med en mikrochip, og eierne må sverge på Koranen når de oppgir dyrenes alder og eierskap.

– Et symbol

Myndighetene i Saudi-Arabia er i ferd med å modernisere samfunnet på flere fronter, og vil lette overgangen ved å legge vekt på gamle tradisjoner.

Blant disse er landets kameler, som har vært livsviktige i hundrevis av år.

– Kamelen er et symbol på Saudi-Arabia. Vi pleide å bevare den fordi vi trengte den, men nå bevarer vi dem som en fritidssyssel, sier festivaldommer Fawzan al-Madi.

Kronprins Mohammed bin Salman har utnevnt seg selv til leder av en ny, offisiell kamelforening og vil etter sigende gjøre festivalen til en global attraksjon, skriver Reuters.

Kamelfestival i Saudi-Arabia

Kameler på vei til utstillingen. På auksjon selges flere av dem for millioner av kroner.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.