Hopp til innhold

Saudi-Arabias kronprins lover moderat islam i landet

Går det mot oppmykning i et av verdens mest religiøst konservative land?

Mohammed bin Salman

MYE MAKT: Kronprins Mohammed bin Salman har fått mye makt av kongen og ventes å overta tronen innen kort tid.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Det er bare en måned siden kvinner i Saudi-Arabia fikk lov til å kjøre bil. Dagen etter ble en kvinne utnevnt til viseborgermester i Al Khubar-provinsen.

Nå lover kronprins Mohammed bin Salman ytterligere oppmykninger i det ultrakonservative landet.

Reier Schoder

– KAN VÆRE PR: Saudi-Arabia-ekspert Reier M. Schoder sier kronprinsen er opptatt av å tekkes omverdenen.

Foto: Privat

– Det som har skjedd de siste 30 årene er ikke Saudi-Arabia. Det som har skjedd i regionen de siste 30 årene er ikke Midtøsten. Etter den iranske revolusjonen i 1979 ønsket folk å kopiere denne modellen i forskjellige land, ett av dem var Saudi-Arabia. Vi visste ikke hvordan vi skulle håndtere det. Og problemet spredte seg over hele verden. Nå er det på tide å bli kvitt det, sier kronprinsen til The Guardian.

Han sier han ønsker en moderat islam åpen mot omverdenen og alle religioner.

– Jeg tror han ønsker det selv, men om han får det til, er jeg usikker på. Det lukter også litt pr-kampanje for å bygge image utenlands, sier redaktør for nettstedet Den Arabiske Halvøy, Reier M. Schoder.

Bin Salman har lansert en ambisiøs økonomisk reform. De vil vekk fra oljeavhengighet, og trenger investeringer fra utlandet.

– Må ikke la seg forføre

Ina Tin

SKEPTISK: Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty Norge.

Foto: Amnesty

Kronprinsen er gitt mye makt av kong Salman. Han har nå kontroll over militæret, økonomien og prosjektet «Visjon 2030».

Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty Norge tror ikke kronprinsens lovnader betyr noen reell oppmykning.

– Jeg ser på dette som et uttrykk for at han ønsker å kvitte seg med opponenter i alle retninger. Han arresterer massivt folk som tenkes å være uenig. Man skal ikke la seg forføre, og tro at dette reelt sett fører til større frihet og mer respekt for kvinner. Han gjør det som tjener han politisk. Dette vil ikke føre til mer ytringsfrihet eller bedring for menneskerettigheter, mener Tin, som har Saudi-Arabia som et av sine spesialområder.

– Autoritært

Både Schoder og Tin mener ytringsrommet i landet snevres inn.

– Landet har de siste årene i økende tempo gjennomført halshugging av folk som har vært ute i gatene og demonstrert, sier Ina Tin.

Nyheten om at kvinner får lov til å kjøre bil ble tatt godt imot i utlandet. Samtidig ble saudiske kvinneaktivister som ville feire nyheten truet til taushet.

Et dobbeltspill som kongehuset driver, mener Tin.

– Han vil hindre at beslutningen om at kvinner skal få kjøre skal bli sett som et resultat av en vellykket kvinnekamp, sier Tin.

SAUDI-WOMEN-REFORM

ENDELIG LOV: Saudiske kvinner fikk nylig lov til å kjøre bil, men kvinner som ønsket å feire dette blir truet til taushet, opplyser Amnesty.

Foto: REEM BAESHEN / AFP

Sharia-styrt

Som et eksempel på oppmykning nevner Schoder at folk danset i gatene på nasjonaldagen.

– Moderat islam i Saudi-Arabia er ikke det samme som moderat islam i Norge. Det betyr mer at landet blir likere Qatar eller Dubai. Domstolene vil fortsatt være basert på sharia som i praksis betyr at det ennå er opp til den enkelte dommer hvordan den religiøse loven tolkes, sier Schoder.

At Saudi-Arabia går fra det meget konservative til det litt mindre konservative, er et positivt steg, mener han.

Men alkohol, kinoer og teatre er fortsatt ulovlig. Ugifte menn og kvinner kan heller ikke omgås.

Fortsatt vanskelig for kvinner

Kvinner fikk nylig lov til å kjøre bil, men fortsatt er kvinner i en meget svak posisjon i landet.

World Economic Forum rangerer Saudi-Arabia som ett av de landene der det er verst å være kvinne. Behandlingen av kvinner i landet har fått massiv internasjonal kritikk. Det har også de mange bruddene på menneskerettigheter.

– Kvinnen er alltid underlagt en annen person som er juridisk ansvarlig. De er altså ansett som mindreårige hele livet. Det er et vergesystem som vel bare eksisterer i Saudi-Arabia, sier Schoder.

SISTE NYTT

Siste nytt