Hopp til innhold

Kalles impulsiv, arrogant og kanskje verdens farligste mann

Et snaut år etter at han ble utnevnt til Saudi-Arabias vise-kronprins har Mohammad bin Salman samlet mye av makten i sine hender. Samtidig stilles spørsmålet om han er en fare for verdensfreden.

Mohammad bin Salman

Offisielt bilde av forsvarsminister og vise-kronprins Mohammad bin Salman på telefonen mens han dirigerer Saudi-Arabias operasjoner i Jemen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Kong Salman

Faren til Mohammad bin Salman, kong Salman er gammel, syk og dement.

Foto: HO / AFP

«Verdens farligste mann?», spør den engelske avisen Independent og går langt i å svare bekreftende på sitt eget spørsmål.

30 år gamle Mohammad bin Salman har på under et år blitt den sentrale mannen innen Al Saud-familien som styrer Saudi-Arabia.

Faren hans, kong Salman, er gammel og syk og var etter alt å dømme dement allerede da han tok over som konge i januar i fjor.

I det maktvakuumet har Mohammad bin Salman tredd inn. Ikke bare er han vise-kronprins og forsvarsminister, men han har også sikret seg den viktige jobben som sjef for kongens hoff.

Kalt impulsiv av tysk etterretning

Mohammad Bin Salman og Putin

Med faren syk og gammel er det i stor grad Mohammad Bin Salman som reiser rundt og møter statsledere. Her sammen med Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg i fjor.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

I en svært uvanlig handling fra en etterretningsorganisasjon gikk tyske Bundesnachrichtendienst (BND) før jul ut og advarte mot Mohammad bin Salman.

I en uttalelse som ble sendt til flere aviser og nyhetsbyrået Reuters, skrev BND at Saudi-Arabia var i ferd med å bli impulsiv i sin utenrikspolitikk etter hvert som vise-kronprinsen befestet sin stilling.

– Den så langt forsiktige diplomatiske opptredenen til de eldre i kongefamilien er i ferd med å bli erstattet av en impulsiv intervensjonistisk politikk, skrev BND.

Etter klager fra Saudi-Arabia fikk det tyske utenriksdepartementet BND til å trekke tilbake uttalelsen, men de er langt fra alene i sin kritikk.

Ifølge The Economist blir vise-kronprinsen av både sine egne byråkrater og andre observatører sett på som en «okse i en porselensbutikk.»

Houthi-tilhengere brenner bilder

Rasende Houthi-tilhengere i Jemens hovedstad Sanaa brant i fjor bilder av blant andre Barack Obama og Mohammad bin Salman etter den Saudi-ledede invasjonen i landet.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Syria, Jemen og henrettelser

Det er flere områder der bin Salman har beveget Saudi-Arabia i en langt mer intervensjonistisk politikk.

BND trekker særlig frem Syria og Jemen. I Syria gikk Saudi-Arabia for et år siden mer aktivt inn på opprørernes side, blant annet ved å støtte den Al Qaida-tilknyttede Nusrafronten.

I Jemen har Saudi-Arabia startet en bombekampanje mot Houthi-militsen, en bombekampanje som ser ut til å være uten ende og som har kostet et ukjent, men stort, antall sivile livet.

Grunnen til at søkelyset nå rettes mot Mohammad bin Salman er konflikten som har blusset opp med Iran etter at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr og 46 andre 2. januar.

I Syria og Jemen er Saudi-Arabia og Iran på hver sin side, men henrettelsen av al-Nimr gjør at mange er redd for en direkte konflikt mellom de to landene.

Faren for at Mohammad bin Salman skal utløse en krig mellom to av Midtøstens stormakter er grunnen til at Independent spør om vise-kronprinsen er «Verdens farligste mann».

SISTE NYTT

Siste nytt