Hopp til innhold

Justsjenko: – Russland må komme til forhandlingsbordet

Ukrainas tidligere president mener det største problemet er at Europa er delt mellom to typer politikk. – Den demokratiske i Europa, og den udemokratiske i Russland, sier han.

Jusjtsjenko

VIDEO: Viktor Jusjtsjenko var gjest på Urix på NRK tirsdag kveld.

Provestlige Viktor Jusjtsjenko er i Oslo for å være med på Oslo Freedom Forum. Der snakket han om situasjonen i hjemlandet hvor konflikten mellom myndighetene og opprørerne i øst ikke ser ut til å ha noen ende.

– Russland må komme til forhandlingsbordet

Kampene i Øst-Ukraina har avtatt den siste tiden etter at en våpenhvile ble inngått i februar, men våpenhvilebrudd har skjedd på begge sider, og en politisk løsning virker fjern.

– Det er en krig mellom det føydale, eneveldige Russland og det demokratiske Europa. Derfor vil jeg hevde at denne krigen er av rent geopolitisk karakter, sier Justsjenko, som mener Russland begynte å skape et belte av ustabilitet for 20 år siden.

– Jeg vil si at det største problemet i Europa er at Europa ble delt mellom to typer politikk: Den europeiske demokratiske og den udemokratiske russiske politikken.

– Hvis Churchill hadde vært i live, ville han sagt at det mellom Østersjøen og Svartehavet er et bredt og høyt jernteppe, sier Justsjenko, som mener geopolitisk konsolidering må være løsningen.

– Vi må ha en felles europeisk og global plan for å løse konflikten. Ved forhandlingsbordet må også aggressoren Russland sitte.

Justsjenko mener flere av verdens stormakter må engasjere seg mer i Ukraina-konflikten, og ta på seg oppdraget med å kontrollere Ukrainas grense mot Russland.

I dag er store deler av grensen kontrollert av opprørere, og kontrollen av mennesker og våpen over grensen er minimal.

– Utslettet min politiske styrke

Justsjenko stod fram som den store helten under det provestlige folkeopprøret i Ukraina i 2004. Den gang gikk folket ut i gatene for å protestere mot det de mente var valgjuks. Det hele endte i et gjenvalg som Justsjenko til slutt vant.

– Du var helten i oransjerevolusjonen en stund, men så døde det. Hva skjedde?

I den delen av de politiske kreftene som kom til makten med meg, ble Timosjenkos blokk dannet med en demagogisk linje. Denne politiske blokken utslettet etter hvert min politiske styrke innenfra. Dette mener jeg ble en tragedie for den demokratiske ukrainske bevegelsen i årene 2005 til 2010, sier Justsjenko.

I årene som fulgte klarte ikke Justsjenko å få til et bra samarbeid med de andre provestlige kreftene i Ukraina, og under valget i 2010 fikk han bare 5,5 prosent av stemmene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.