Hopp til innhold

John Robert Lewis (80) er død

Lewis var en dedikert forkjemper for borgerrettigheter og kjempet sammen med Martin Luther King Jr. på 60-tallet.

John Robert Lewis

DØD: John Robert Lewis var en lederne av den amerikanske borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet.

Foto: Saul Loeb / AFP

John Robert Lewis ble 80 år og døde sent fredag kveld.

– I dag sørger Amerika over tapet av en de største heltene i amerikansk historie, skriver Nancy Pelosi.

Hans død kom ikke som noen stor overraskelse etter at han i fjor opplyste at han hadde kreft i bukspyttkjertelen.

Han var kongressmedlem i delstaten Georgia, men er også godt kjent som en av lederne av den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

Laster Twitter-innhold

Skrev brev til King

Lewis var i sine unge år en av frontfigurene i borgerrettskampen i Sørstatene, sammen med Martin Luther King, og ble nesten drept da han ble banket opp av politiet i Selma i Alabama i 1965.

Han var sammen med King også under den store marsjen i Washington i 1963, da han som 23-åring talte rett før King holdt sin berømte «I Have a Dream»-tale.

Som 18-åring skrev han et brev til Martin Luther King Jr., som svarte med å kjøpe en buss tur-retur til Montgomery for Lewis slik at de kunne møtes.

«Dr. King, jeg er John Robert Lewis,» husket han og sa til King. «Og det var begynnelsen.»

Laster Twitter-innhold

Nektet å være med på innsettelsen av Trump

På 80-tallet gikk han inn i politikken for alvor, og i 1986 ble han valgt inn i Kongressen fra Atlanta i delstaten Georgia. Han ble etter hvert en av lederne i Demokratenes partigruppe og skulle gjenvelges igjen til høsten etter 34 år i Washington.

Lewis nektet å være med på innsettelsen av Donald Trump som president fordi han mente han var ulovlig valgt på grunn av russisk innblanding. Da Trump senere uttalte seg om «shithole countries», konkluderte Lewis med at Trump rett og slett var rasist.

Til sine siste dager var Lewis en dedikert forkjemper for borgerrettighetene, og han fortalte en gang at han var blitt arrestert 40 ganger på 60-tallet og ytterligere fem ganger som kongressmann.

For to år siden sa han at han gjerne kunne la seg arrestere igjen hvis det kunne hjelpe å gjenforene familier som var separert av Trump på grensa.

John R. Lewis og Barack Obama

MEDALJE: I 2011 fikk John Robert Lewis frihetsmedaljen av Barack Obama.

Foto: Alex Wong / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt