Hopp til innhold

Jagland møter stats- og utenriksminister onsdag

Thorbjørn Jagland landet i kveld i den ukrainske hovedstaden Kiev. Generalsekretæren i Europarådet innleder med en gang uformelle samtaler om den politiske krisen i landet.

Jagland og demonstranter

Thorbjørn Jagland (innfelt) i Kiev tirsdag kveld der han umiddelbart starter med ufomelle møter. Det store bildet viser demonstrasjonene som pågår i Kiev sentrum tirsdag kveld.

Foto: Sergei Grits / AP/Europarådet

– Jeg skal ha noen uformelle møter i kveld, men starter for alvor i morgen, sier Thorbjørn Jagland til NRK.no.

Yanukovitsj og Jagland

Ukrainas president Viktor Janukovitsj tok imot Thorbjørn Jagland i Kiev 10. september 2012.

Foto: Andriy Mosienko / AP

Generalsekretæren i Europarådet sier at situasjonen i Ukraina er veldig alvorlig. Han har avtalt møter med representanter for alle de politiske partiene i løpet av onsdagen.

– Jeg skal møte statsministeren og utenriksministeren og lederne for alle de politiske partiene onsdag, sier Jagland.

Han vil ikke si at han er kommet til Kiev for å megle, men at målet i første omgang er å få i gang dialog mellom partene.

For Jagland er det et godt tegn at statsminister Mykola Azarov tirsdag ettermiddag at han vil ha samtaler med demonstrantene.

Spesielt gunstig posisjon

Ifølge den tidligere norske statsministeren har Europarådet en spesielt gunstig posisjon i Ukraina.

– VI blir ikke sett på som en aktør i striden med EU og Russland. Vi har bygget gode forhold gjennom lang tid og jeg har vært her mange ganger, sier Thorbjørn Jagland.

Jagland peker på at Europarådet gjennom lang tid har hjulpet Ukraina i arbeidet med juridiske reformer.

– Det er et fundamentalt problem at det ikke finnes et uavhengig rettssystem. Landet styres av oligarkene.

I tillegg til arbeidet med juridiske reformer forteller Jagland at Europarådet også har vært sentrale i arbeidet med Ukrainas nye valglov.

– Den nye valgloven som er vedtatt av nasjonalforsamlingen er viktig for opposisjonen. Den har ryddet opp i mange forhold rundt valgdistriktene, sier Jagland.

Generalsekretær Jagland sier til NRK.no at han i møtene vil peke på ukrainernes juridiske forpliktelser.

Frykter mer alvorlig splittelse

Thorbjørn Jagland er urolig over at det stadig kommer til nye voldelige episoder i Ukraina.

Samtidig frykter han for at urolighetene kan føre til en mer alvorlig splittelse mellom det østlige og de vestlige delene av landet.

– Den østlige delen har det meste av industrien og den er mest rettet inn mot landene i det tidligere Sovjet. I de vestlige delene er de mer opptatt av visumfrihet til EU og å kunne reise for å få seg jobber, sier Thorbjørn Jagland.

Jaglands besøk i Ukraina vil uansett bare vare noen dager, til helgen må han til Oslo for å være til stede ved nobelprisutdelingen i sin rolle som formann i Nobelkomiteen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Protester i Ukriania

Store menneskemasser demonstrerte tirsdag utenfor parlamentet i Kiev der det ble stemt over et mistillitsforslag mot regjeringen. Statsminister Mykola Azarov og hans regjering overlevde avstemningen.

Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AFP

Brende til Ukraina

Torsdag får Jagland følge av utenriksminister Børge Brende, som er kommer til den ukrainske hovedstaden Kiev for å møte sin kollega Leonid Kozjara.

Den norske utenriksministeren reiser til Ukraina for å delta på et lenge planlagt ministermøte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Norge overtar lederskapet i OSSEs menneskerettskomite fra nyttår.

I tillegg til møte med utenriksminister Kozjara skal Brende også møte representanter for opposisjonen.

Brende, som også skal møte representanter for opposisjonen, mener det er i ferd med å utvikle seg en tillitskrise mellom det ukrainske folket og myndighetene.

– Det er viktig at folket i Ukraina blir hørt, og jeg holder myndighetene i Ukraina ansvarlig for maktbruken mot demonstrantene. Folk må få sagt det de vil og brukt retten til å demonstrere, og president Janukovitsj må ta med folket på råd om et så viktig veivalg for Ukraina, sier Brende til NTB om demonstrasjonene.

Fordømte voldsbruken

Demonstrant i Ukraina

En demonstrant i den ukrainske hovedstaden Kiev holdt tirsdag opp en plakat mot politivold.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Børge Brende deltok tirsdag på et møte for NATOs utenriksministre i Brussel.

Der var situasjonen i Ukraina ett av teamene, og landet ble oppfordret til å opprettholde sine internasjonale forpliktelser og tillate ytringsfrihet.

– Vi oppfordrer både regjeringen og opposisjonen til å gå i dialog og åpne for en reformprosess, heter det i uttalelsen.

Utenriksminister Brende sier til NTB at han var en av dem som talte for fordømmelsen av voldsbruk.

– Jeg var en av dem som talte og henviste til at det er uakseptabelt med bruk av vold. Det er slik at disse demonstrasjonene er et resultat av manglende involvering av folket i kanskje det viktigste veivalget nasjonen står overfor siden murens fall, og det var også mitt budskap, sier han.

Også USAs utenriksminister John Kerry deltok på møtet i Brussel og sa i etterkant at «vold har ikke noen plass i en moderne europeisk stat».

SISTE NYTT

Siste nytt