NRK Meny
Normal

Jagland har tro på feiring i kveld

STRASBOURG/OSLO (NRK): Thorbjørn Jagland tror han blir gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet i ettermiddag, men driver valgkamp helt til stemmegivningen er over.

Thorbjørn Jagland

Thorbjørn Jagland i Europarådet tirsdag. Bak ham til venstre sees kampanjeleder Bjørn Berge.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Thorbjørn Jagland

Thorbjørn Jagland drev aktiv valgkamp i Europarådet tirsdag.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Bare timer før det blir klart om han blir gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet, driver Thorbjørn Jagland fortsatt valgkamp blant medlemmene som avgjør hans skjebne.

– Vi må hanke inn så mange stemmer som mulig, så vi driver valgkamp helt til klokken fem i ettermiddag, sier Jagland til NRK i Strasbourg tirsdag.

Avstemningen blant de 300 medlemmene av Europarådet er hemmelig og foregår gjennom hele dagen, frem til klokken 17.15.

– Vi har en god følelse, men jeg fortsetter å si at det er uforutsigbart fordi jeg ikke vet hvem som stemmer og hvem som kommer med varamann, sier Jagland.

Han sier at det med varamenn er «600 personer fra 47 land involvert i avstemningen, og dermed sier det seg selv at det er litt uforutsigbart».

Klokken 17.15 hentes valgurnene inn, og tellingen er ventet å ta rundt tre kvarter. Rundt klokken 18 er det ventet at det blir klart om Jagland blir gjenvalgt.

Selv om han ikke vil uttale seg alt for sikkert, så kan Jagland avsløre at planene for å feire en seier allerede er lagt og at han tror på at det blir feiring.

– Da skal vi ha en litt feiring, det er jo planlagt en tilstelning på ambassaden i kveld, sier han til NRK om hva som skjer om det går som han tror i kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thorbjørn Jagland

Thorbjørn Jagland (nummer to fra venstre) satt på podiet tirsdag og hørte Azerbadjans president Ilham Alijev tale til Europarådet, mens hans egen skjebne var i ferd med å bli avgjort.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Avviser spekulasjoner om Stoltenberg

Overfor NRK avviser Jagland spekulasjonene om at valget av Jens Stoltenberg som generalsekretær kan skape problemer for ham.

Spekulasjonene har gått på om Norge allerede har en internasjonal toppstilling, og at det derfor kan være vanskelig for å ham å bli gjenvalgt.

Jagland påpeker at Europarådet er den eneste internasjonale organisasjonen som velger sin leder i et eget valg i en parlamentarisk forsamling.

– Derfor tror jeg at parlamentarikerforsamlingen ønsker å opprettholde den uavhengigheten og integriteten og ikke bli del av en større kabal, sier Jagland.

Vært justisminister to ganger

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

Sabine Leutheusser-Schnarrenber har vært justisminister i to tyske regjeringer.

Foto: DPA / KAY NIETFELD / AFP

Jaglands motkandidat, tyske Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, kommer fra det liberale tyske partiet Fridemokratene (FDP).

Hennes mest fremtredende politiske posisjon er som justisminister i Tyskland, først under Helmut Kohl i perioden 1992 til 1996, deretter under Angela Merkel fra 2009 til 2013.

Partiet hennes, Fridemokratene (FDP), klarte ikke å komme over sperregrensen på fem prosent ved det tyske valget i fjor høst. Dermed mistet Leutheusser-Schnarrenberger plassen sin inn Forbundsdagen.

Involvert i Ukraina

Hun var medlem av Europarådet fra 2003 til 2009 og satt da i komiteen for juridiske og menneskerettighetsspørsmål.

Et av områdene der hun gjorde seg mest bemerket under arbeidet i Europarådet var i en rapport om menneskerettighetsbrudd i Ukraina som hun la frem i 2008.

62 år gamle Leutheusser-Schnarrenberger har også engasjert seg, både i Europarådet og som tysk justisminister, i spørsmål om rettsvesenet og menneskerettighetsbrudd i Russland.

Europarådet er for tiden i konflikt med Russland, etter at Russlands 18 delegater ble fratatt stemmeretten ut året som en følge av annekteringen av Krim.

Aldri gjenvalgt før

Også for Thorbjørn Jagland vil forholdet til Russland være en viktig del av arbeidet om ha blir valgt for en ny periode.

Skulle nordmannen vinne frem i dag, blir det første gang i Europarådets historie at en generalsekretær blir gjenvalgt.

Alle de tolv tidligere generalsekretærene, helt siden franske Jacques Camille Paris tiltrådte 11. august 1949, har bare sittet i en periode.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt