NRK Meny
Normal

Mannen som ville ta over etter Obama tiltalt for pengejuks

Tidligere medlem av Representantenes hus Jesse Jackson jr. er nå tiltalt for juks med innsamlede valgkampmidler. Ifølge tiltalen skal han ha puttet over fire millioner kroner i egen lomme.

Jesse Jackson Jr.

Her holder Jesse Jackson jr. tale under Demokratenes landsmøte i 2008.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Den demokratiske politikeren fra Chicago sa fra seg plassen i Representantenes hus allerede i november.

Da var anklagene allerede kommet opp i dagen. Jackson jr. begrunnet avgangen med dårlig helse og den føderale etterforskningen som var igangsatt.

Fredag ble det kjent at Jesse Jackson jr. blir tiltalt for omfattende juks med valgkampmidler.

– Han har med kjennskap og vilje svindlet og jukset til seg penger på ulovlig vis som så har gått til privat bruk, skriver statsadvokatembetet i Washington DC om forbrytelsene.

Les hele tiltalen: United States of America vs. Jesse L. Jackson jr.

Ber om unnskyldning til familie og venner

Avisa Chicago Tribune skriver at anklagene totalt innebærer juksing med over fire millioner kroner i valgkampmidler, eller 750 000 dollar.

I en skriftlig uttalelse sier demokraten at han tar ansvaret for det han har gjort.

– I løpet av livet har jeg erkjent at ingen er immune mot feilgrep og menneskelige svakheter. Likevel skal jeg ikke snakke bort det jeg har gjort. Jeg forstår og aksepterer ansvaret jeg har for de feilene jeg har gjort, skriver Jackson jr.

Samtidig ber han alle han kjenner og har samarbeidet med om unnskyldning.

– Jeg vil be om unnskyldning til min familie, mine venner og alle mine støttespillere for de feilene jeg har gjort. Selv om dette ikke er over, håper jeg at jeg vil bli husket for det jeg gjorde riktig, skriver den tidligere representanten.

Villa ta over etter Obama

Jesse Jackson jr. er sønn av pastor og tidligere presidentkandidat Jesse Jackson. Både far og sønn er medlemmer av det Demokratiske partiet. Faren har vært en kjent støttespiller for Obama.

Før underslagsanklagene kom på bordet, var Jesse Jackson jr. spådd en lysende politisk karriere. Han ble blant annet nevnt som en mulig borgermester i Obamas hjemby Chicago.

Uroen for Jackson jr. startet for alvor da han forsøkte å ta over senatssetet Obama etterlot seg etter presidentvalget i 2008.

Guvernøren i delstaten Illinois, Rod Blagojevich, forsøkte å selge senatssetet til høystbydende, og ble både tiltalt og dømt for det.

I undersøkelsene rundt saken viste det seg at Jesse Jackson jr. hadde tilbudt seg å hjelpe til med valgkampmidler til Blagojevich. Det ble aldri bevist at tilbudet hadde med senatssetet å gjøre, og Jackson ble ikke tiltalt, men det ble gjennomført en egen etikkhøring i Representantenes hus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt