NRK Meny
Normal

Israel vil bygge 1.500 nye boliger på Vestbredden

Byggingen er et svar på at palestinerne har dannet en ny samlingsregjering, melder israelske medier.

Palestinsk demonstrant i basketak med israelsk soldat

Palestinere i basketak med israelske soldater for å få åpnet sjekkpunktet stengt av soldatene ved inngangen til landsbyen Nabi Saleh, nær Ramallah på Vestbredden, mandag 14. april i 2014. Israel stengte porten ved sjekkpunktet under den ukentlige demonstrasjonen i protest mot utvidelsen av den jødiske bosettingen Halamish.

Foto: Majdi Mohammed / Ap

Israelsk radio meldte torsdag at det israelske boligdepartementet er i ferd med å hente inn anbud på bygging av 1.500 nye boliger i flere eksisterende jødiske bosettinger på Vestbredden, landområder som palestinerne mener tilhører en framtidig palestinsk stat.

Opplysningen kommer få dager etter at den nye palestinske samlingsregjeringen ble tatt i ed. Den nye regjeringen består blant annet av ministre fra Hamas-bevegelsen, som er imot Israels eksistens.


– Terroristregjering

Den israelske boligministeren Uri Ariel sier ifølge avisen Haaretz at byggeplanene er «et passende sionistisk tilsvar til den palestinske terroristregjeringen».

– Israel har rett og plikt til å bygge over hele landet, sier Ariel videre.

Boligministeren tilhører det ytterliggående partiet Jødiske hjem, som kjemper innbitt for jødiske bosettinger i palestinske området og er sterk motstander av en egen palestinsk stat.

Israelsk soldat holder vakt ved en ny bosettingstomt

En israelsk soldat står vakt foran israelske bulldosere ved landsbyen Kafr al-Deek nær Salfit, på Vestbredden, 26 mai 2014. Palestinere i landsbyen våknet på søndag til å se israelske bulldosere i gang med å jevne jorden på toppen av en høyde i nærheten. Lokalbefolkningen sier det er deres privateide land og at den israelske regjeringen forbereder seg på å bygge en ny jødisk bosetting der.

Foto: ABED OMAR QUSINI / Reuters


USA-støtte til palestinerne

Av de 1.500 nye boligene som er under planlegging, skal 400 bygges i Øst-Jerusalem mens resten skal spres rundt om på Vestbredden.

Både USA og EU har kunngjort at de vil samarbeide med den nye palestinske samlingsregjeringen, noe som ikke har blitt godt mottatt av Israel.

USAs utenriksminister John Kerry forsvarer beslutningen og sier at de palestinske ministrene er uavhengige teknokrater, og at USA uansett kommer til å følge nøye med på hva den palestinske regjeringen gjør.

Jødisk bosetting

Det forberedes til ny bebyggelse ved den jødiske bosettingen Brukhim, som ligger nær landsbyen Kafr al-Deek nær Salfit på Vestbredden, 26 mai 2014.

Foto: ABED OMAR QUSINI / Reuters

Opplysningen kommer like etter at den nye palestinske samlingsregjeringen ble tatt i ed tirsdag. Den nye regjeringen består blant annet av ministre fra Hamas-bevegelsen, som er imot Israels eksistens.

Israelske myndigheter har ikke bekreftet opplysningen ennå

I 40 år har byggingen av israelske bosettinger hos de okkuperte naboene på Vestbredden vært en sentral del av israelernes ekspansjonspolitikk. De to siste tiårene har byggingen økt dramatisk. Store landområder er beslaglagt for de jødiske bosettingene. Det bygges på palestinsk land som Israel okkuperte under Seksdagerskrigen i 1967.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt