Island legger EU på is

I morgen tiltrer den nye islandske topartiregjeringen, og da legges spørsmålet om EU-medlemskap på is.

Reykjavik

Oversiktsbilde over Reykjavik

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det blir to partier også i den nye regjeringen til statsminister Geir Haarde, nemlig det konservative Selvstendighetspartiet og Sosialdemokratene.

Haarde fortsetter

Forrige gang disse to partiene delte regjeringsansvaret var i perioden 1991 til 1995 under statsminister David Oddsson. De to regjeringspartiene har fått seks plasser hver i regjeringen.

Mens Geir Haarde fortsetter som statsminister, blir lederen for Sosialdemokratene, Ingibjørg Solrun Gisladottir, Islands nye utenriksminister.

De to partiene har 43 av de 63 representantene i Allthinget bak seg, altså et solid flertall.

Går av med øyeblikkelig virkning

Mens det konservative Selvstendighetspartiet har én kvinne og fem menn i regjeringen, har Sosialdemokratene tre kvinner og tre menn. I Allthinget har Selvstendighetspartiet 25 plasser etter valget, mens Sosialdemokratene har 18.

Fem av statsrådene fra Selvstendighetspartiet satt også i den forrige koalisjonsregjerigen som Selvstendighetsaprtiet hadde med Fremskrittpartiet (Senterpartiet)

I dag er det også blitt kjent at lederen for det tapende Fremskrittspartiet, Jon Sigurdsson, går av med øyeblikkelig virkning.

Han fikk ikke plass i Allthinget og partiet hans gjorde et så dårlig valg at det trakk seg fra regjerinssamrbeidet med Selvstendighetspartiet.

For og mot

Den nye regjeringen kommer til å legge EU-saken til side i den forstand at det ikke er aktuelt for Island å søke EU-medlemskap i den kommende fire-års-perioden.

Statsministerens parti, Selvstendighetspartiet er mot medlemskap mens utenriksministerens parti er for.

SISTE NYTT

Siste nytt