Hopp til innhold

Iransk tenåring død - skal ha vært utsatt for politivold

16 år gamle Armita Geravand, som ifølge eksilgrupper havnet i koma som følge av vold fra det iranske moralpolitiet, er død, melder statlige iranske medier.

Selfie av Armita Geravand (16) og skjermdump av overvåkningsvideo

Armita Geravand er død etter uker i koma på et militærsykehus i Iran.

Foto: IRNA/privat

Armita Geravand har de siste ukene ligget i koma på et sykehus i Teheran.

Tidligere denne uken ble det meldt av statskontrollerte iranske medier at hun var hjernedød.

Den 16 år gamle jenta skal ha blitt angrepet av moralpolitiet på en t-bane. De skal ha angrepet henne fordi hun ikke hadde på seg hijab.

Overvåkningsvideo skal vise deler av hendelsen. Videoen viser en person som blir båret ut av t-banen.

Overvåkningsvideoen ble publisert av det iranske statlige nyhetsbyrået Irna. NRK kan ikke verifisere hvorvidt videoen er redigert eller klippet i.

Overvåkningsvideoen ble publisert av det iranske statlige nyhetsbyrået Irna. NRK kan ikke verifisere hvorvidt videoen er redigert eller klippet i.

Opptakene viser ikke hva som skal ha skjedd inne på t-banen. Videoen viser heller ikke tydelig om dem som er videoen har på hodeplagg.

Statlige medier i Iran hevder årsaken til skadene er at jenta fikk et blodtrykksfall og deretter slo hodet inne i en vogn på metroen i Teheran.

Menneskerettighetsgruppe sier moralpolitiet angrep

Menneskerettighetsgruppen Hengaw, som holder til i Norge, rapporterer at familien til Geravand er under «ekstrem kontroll».

Selv om familien skal ha ønsket å begrave jenta i familiens hjemby Kermanshah nordvest i Iran, har myndighetene bestemt at hun skal begraves i Teheran i morgen, melder Hengaw.

Les også Iran strammer grepet før årsdagen til opprøret

Demo i Iran

Hengaw har tidligere også publisert en rapport om Geravand.

Rapporten konkluderer med at hun fikk skader som følge av angrep fra moralpolitiet. Ifølge rapporten fikk heller ikke hennes nærmeste lov til å besøke henne mens hun lå i koma. Dette skal myndighetene ha bestemt for å hindre at informasjon om henne lekkes.

Minner om Amini-dødsfallet

Geravands dødsfall kommer litt over ett år etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Teheran.

Dødsfallet utløste en revolusjonær protestbølge som ble slått ned på med hard hånd av regimet. Rundt 600 mennesker er drept, ifølge menneskerettighetsgrupper.

Les også – Vil fortsette kampen selv om jeg må tilbringe resten av livet i fengsel

Narges Mohammadi 

I lys av protestbølgen gikk Nobels fredspris i år til iranske Narges Mohammadi.

Nobelkomiteens begrunnelse for utgivelsen var blant annet at Mohammadi kjemper for kvinners rettigheter i Iran. Fredsprisen anerkjente også «de hundretusener av mennesker som i det foregående året har demonstrert mot det teokratiske regimets politikk».

I Iran møter kvinner systematisk diskriminering i både lov og praksis. De er behandlet som annenrangs borgere, spesielt når det gjelder ekteskap, skilsmisse, barnefordeling, arv og politisk kontor, ifølge Amnesty.

SISTE NYTT

Siste nytt