Iransk tankbåt har forlatt Gibraltar

En iransk tankbåt har nå forlatt den britiske besittelsen Gibraltar vest i Middelhavet. Tankbåten har vært holdt i arrest etter mistanker om at den skulle frakte olje til Syria.

APTOPIX Gibraltar Persian Gulf Tension

Det iranske tankskipet, som nå heter Adrian Darya 1, har nå forlatt Gibralter og er på vei østover i Middelhavet

Foto: Marcos Moreno / AP

Det var torsdag i forrige uke høyesterett i Gibralter hevet arresten av det iransk-eide tankskipet, som ble tatt i arrest i en dramatisk aksjon 4. juli.

Skipet, og mannskapet på 29, har siden den gangen vært holdt tilbake i «Det britiske oversjøiske territoret» ved inngangen til Middelhavet, fordi det har vært mistanke om at det var på vei med olje til regimet i det borgerkrigsherjede Syria.

EU og mange andre land har innført sanksjoner mot Syria på grunn av det de mener er brutal undertrykkelse av opposisjonen i landet.

Mannskapet på det iranske tankskipet kommer fra Russland, Latvia, India og Fillipinene.

Iran og Russland hører til den syriske presidenten Bashar al-Assads sterkeste støttespillere.

X02457

Grace 1 er nå omdøpt til Adrian Darya 1

Foto: JON NAZCA / Reuters

USA ville holde skipet tilbake

Amerikanske myndigheter har inntil det siste prøvd å hindre at det iranske skipet forlater Gibralter, men myndighetene i byen har sagt at det ikke er juridisk mulig å holde skipet tilbake fordi EU ikke støtter de sanskjonene som USA har innført overfor Iran.

Det iranske skipet, som nå har byttet navn fra Grace 1 til Adrian Darya-1, skal i følge nettstedet Marine tracking være på vei til den greske havnebyen Kalamata.

Arrestasjonen av det iranske tankskipet, som seiler under panama-flagg, har skapt en svært spent situasjon i Den persiske gulf, der den iranske revolusjonsgarden har arrest det svensk-eide tankskipet Stena Impero.

Det er uklart hva som kommer til å skje med dette skipet etter at det iranske skipet nå har seilt fra Gibralter.

Britiske myndigheter har sagt at de vil være med på en amerikansk-ledet flåtestyrke som skal sikre fri ferdsel gjennom Hormuz-stredet inn til Den persiske gulf. Norske myndigheter har så langt ikke tatt stilling til om de vil være med i denne styrken.

SISTE NYTT

Siste nytt