Iraner drømte om å bli romforsker

Den iranske studenten Shahram Yazdanpanah som ble kastet ut av landet av Politiets sikkerhetstjeneste, sier til NRK at han ville utdanne seg til romforsker.

Shahram Yazdanpanah
Foto: Privat / NRK

Shahram Yazdanpanah (36) hadde akkurat fullført et ettårig kurs i norsk språk, kultur og samfunn, da han fikk beskjed om at oppholdstillatelsen hans var trukket tilbake.

Planen var å studere satelitteknologi ved Høgskolen i Narvik, men Politiets sikkerhetstjeneste mente det var for risikabelt å la ham få lov til det:

– Historien har vist at det ofte er tette bånd mellom et romfartsprogram og et missilprogram. Vi mener at kunnskapen han tilegner seg kan misbrukes til utvikling av missiler, sier politiinspektør Jørn Presterudstuen til NRK.

– Ville starte på nytt

Etter at NRK i går omtalte saken tok Yazdanpanah kontakt.

– Hvis jeg skulle få kunskaper til å produsere missiler, ville det ikke vært bedre eller lettere å studere i Kina eller Russland som har veldig gode relasjoner til iranske myndigheter? De har også mange års erfaring i produksjon av missiler også, sier Yazdanpanah til NRK.no.

Han føler seg urettferdig behandlet av norske myndigheter som viser til en FN-resolusjon som pålegger medlemslandene å hindre at iranere tilegner seg kunnskaper om rakett-teknologi.

– Jeg ble straffet fordi jeg er iraner. Jeg forstår at de må forholde seg til FN, men jeg synes det er urettferdig. Kunnskap er ikke farlig, men onde hensikter er det. Terroristene 11. september i 2001 brukte fly som våpen, man kan bruke alt hvis man har onde tanker, forteller iraneren.

Han forteller at han kom til Norge for å starte et nytt liv:

– Jeg skulle oppfylle min største drøm om å få jobbe som romforsker i Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). Men jeg fikk ikke sjansen til å gjøre det, sier han.

Fikk ikke forklare seg

Iraneren retter skarp kritikk mot Politiets Sikkerhetstjeneste som medvirket til å få ham fjernet fra studiet og sendt ut av landet:

– Jeg har ikke snakket med dem i det hele tatt og fikk ikke mulighet til å forklare meg. De behandlet meg som en skyldig mann, sier Yazdanpanah.

Han synes det er rart at myndighetene brukte ett år på å komme fram til at han skulle utvises, siden han allerede i fjor søkte og fikk innvilget plass på satelitteknologi-linjen.

Shahram Yazdanpanah og kona

Shahram Yazdanpanah og kona på vei ut av Norge 11. oktober i år.

Foto: Privat

Yazdanpanah har en bachelor i romforskning fra Iran, og planen var å ta mastergraden i Norge og bosette seg her siden han har slektninger i landet.

Han forteller at han måtte gi bort bilen og inventaret i boligen sin før han reiste, og at han har tapt nærmere 200.000 kroner på oppholdet i Norge.

Livet er ødelagt

Da Yazdanpanah fikk beskjed om å dra fra landet forsøkte han å bytte studieretning til industriell teknologi og økonomi, men også der fikk han avslag.

Nå bor han hos svigerforeldrene i Iran, uten jobb og med ett eneste ønske; å få reise tilbake til Norge for å studere.

– Jeg satset på Norge. Jeg brente alle broer i Iran, og nå sitter jeg her uten hus og uten penger. Livet mitt er ødelagt,

Før han flyttet til Norge jobbet han som forsker ved flere private og offentlige bedrifter, men han understreker at det kun har vært sivile jobber. Nå har finanskrisen rammet Iran, og det er vanskelig å skaffe seg jobb.

Han forteller at flere av hans gamle iranske vennener nå studerer romfartsteknologi i USA uten problemer:

– Man får mer kunnskap om raketter der enn hva man gjør Norge. I Narvik lærer man kun å sende opp studentraketter, sier Yazdanpanah til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt