NRK Meny
Normal

Iran og Vesten har skissert avtale: Fremskritt, men ingenting er signert

Fire verdensmakter og Iran skal ha skissert en avtale om Irans atomprogram. Representanter fra alle stormaktene er nå i, eller på vei til Genève for å delta i den siste innspurten av forhandlingene.

Geneve

EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif snakker sammen i Genève onsdag, dagen før samtalene om Irans atomprogram bak lukkede dører startet.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif tror «ingrediensene» nå er på plass for å få til et historisk gjennombrudd i atom-forhandlingene.

Forhandlingene mellom Iran og den såkalte 5+1-gruppen skal være inne i den siste runden.

– Vi kan bli enige om en avtale som setter strek for striden om Teherans atomprogram, sa den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov i dag.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har reist til Genève for å delta i samtalene. Han sier det er fremskritt i forhandlingene, men at det foreløpig ikke har blitt skrevet under på noen avtale.

– Det har vært fremgang, men ingenting er avtalt ennå, sier Fabius ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utenriksministre på vei til Genève

I tillegg til Frankrikes utenriksminister, kan den amerikanske utenriksministeren John Kerrys reise til Genève tolkes som et tegn på viktig framgang i forhandlingene mellom stormaktene og Iran, og at en avtale nå kan være innen rekkevidde.

Samtlige utenriksministre fra de vestlige stormaktene kommer til Genève i løpet av fredag, ifølge meldinger fra de fire vestlige stormaktenes hovedsteder.

Storbritannias utenriksminister William Hague skal nå være på vei til Genève. Det samme er Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Iran

USAs utenriksminister John Kerry på flyplassen møter ambassadøren i Tel Aviv. Kerry er her på vei til å møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu, før han drar videre til Genève.

Foto: JASON REED / Reuters

Israel avviser Iran-avtale

Men avtalen som er skissert er helt uspiselig for Israel, fastslår Israels statsminister Benjamin Netanyahu. USAs utenriksminister John Kerry hadde et møte med Netanyahu før han fredag reiste til Genève.

– Dette er en veldig dårlig avtale. Israel avviser den fullstendig, og det jeg sier deles av mange i regionen, uansett om de har sagt det offentlig eller ikke, sa Netanyahu til journalister før han gikk i møte med Kerry.

Både de vestlige stormaktene og Israel har ment at Iran i hemmelighet lenge har arbeidet for å skaffe seg atomvåpen.

– Israel er ikke bundet av denne avtalen, og Israel vil gjøre alt som står i landets makt for å forsvare seg selv og trygge folkets sikkerhet, tilføyde Netanyahu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt