NRK Meny
Normal

Iran ikke invitert til Syria-konferanse

FNs generalsekretær har invitert 30 land til fredskonferansen om Syria i Geneve 24. januar. Syrias viktigste støttespiller Iran er ikke blant disse.

ban rouhani

Generalsekretær Ban Ki-moon har invitert 30 land til Syria-konferansen i Geneve. Iran og president Hassan Rouhani er ikke blant dem.

Foto: Andrew Burton / Afp

En talsmann for FN bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at Iran ikke er blant de 30 landene som inviteres i første runde til å delta på fredskonferansen i Sveits.

Det er landene som har tatt initiativ til konferansen, USA og Russland, som sammen bestemmer hvem som skal inviteres. Men talsmannen legger til at dette kan forandre seg.

– Generalsekretæren (Ban Ki-moon, red.anm.) ønsker at Iran skal inviteres, sier han.

USA og Russland må bli enige

USA og Russland har så langt ikke klart å bli enige om Irans rolle i samtalene. Målet er å komme til enighet under et møte mellom utenriksministrene Kerry og Lavrov 13. januar.

Søndag uttalte John Kerry at han var åpen for at Iran kunne spille en rolle fra sidelinjen, for eksempel gjennom deltakelse fra Den islamske republikkens ambassade i Geneve, men ikke som fullverdig deltaker.

USA motsetter seg Irans deltakelse fordi landet ikke har offentlig støttet prinsippet fra en tidligere fredskonferanse om at Syria trenger en overgangsregjering. Samtidig bidra den Iran-støttede libanesiske shia-geriljaen Hizbollah på det syriske regimets side i borgerkrigen. Iranske soldater operer også i Syria.

– Hvis Iran ikke støtter dette prinsippet, så er det vanskelig å se hvordan de vil kunne delta på ministernivå i prosessen, sa Kerry søndag.

– Kan de bidra fra sidelinjen? Finnes det realistiske muligheter for dem å bidra på? Det kan hende at slike muligheter finnes, sa han.

Erdogan: – Assad må trekke seg

Den syriske regjeringen nekter for at president Bashar al-Assad har planer om å gi fra seg makten, og opplyser at han kan komme til å avholde nytt valg allerede i år.

Tyrkias statsminister Erdogan mener at nettopp et slikt maktskifte må være målet for fredskonferansen i Syria.

– I Geneve 2 må vi sørge for at alle disse tiltakene ikke feiler, så vi kan få til en æra etter Bashar al-Assad, sa Erdogan til journalister under et besøk i Tokyo i dag.

– En person som har latt alt dette skje og samtidig holder fast ved makten kan ikke aksepteres, sier Erdogan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt