Iran hevder de vestlige stormaktene hindrer avtale

Iranske ledere langer ut mot de vestlige stormaktene som de hevder har endret sine forhandlingsposisjoner i tolvte time.

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif talks to journalist from a balcony of the Palais Coburg hotel where the Iran

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif snakker med media fra en balkong på Palais Coburg hotellet i Wien hvor det holdes forhandlinger om Irans atomprogram, Østerrike 9 juli 2015.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

En 13 år lang internasjonal stillingskrig om det iranske atomprogrammet kan nærme seg slutten. Forhandlingene som pågår i Wien er ment å skulle få på plass en avtale som begrenser Irans muligheter for å produsere atomvåpen, samtidig som sanksjonene mot landet oppheves.

Fristen for å bli enige er satt til fredag morgen. Men bare timer tidligere kom det signaler som tyder på at partene fortsatt står et stykke fra hverandre.

– Vi har dessverre sett endringer i posisjonene og ytterligere krav fra flere land, uttalte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif etter å ha besøkt en moské i Wien natt til fredag.

– Og hvert land har forskjellige posisjoner. Det gjør oppgaven enda vanskeligere, sier han videre.

En sikkerhetsvakt utenfor et atomanlegg i Iran

En iransk sikkerhetsansvarlig geleider medier ved Bushehr atomkraftverk. Reaktorbygningen ses i bakgrunnen, like utenfor den sørlige byen Bushehr, Iran, 21. august, 2010.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Kan forlate forhandlingene

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars nekter USA å godta flere av Irans krav som dreier seg om sanksjonslettelser, noe som har ført til at forhandlingene har låst seg fast.

USAs utenriksminister John Kerry advarte torsdag kveld om at han er klar til å forlate forhandlingsbordet.

– Vi har ikke hastverk, og vi vil ikke la oss forhaste. Men hvis de vanskelige avgjørelsene ikke blir tatt, er vi mer enn forberedt på å avslutte denne prosessen, sa Kerry til journalister i den østerrikske hovedstaden.

IRAN-NUCLEAR/ EU High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Mogherini and Iranian Foreign Minister Zarif meet with foreign ministers from the U.S., France, Russia, Germany, China and Britain in Vienna

EUs utenrikssjef Mogherini og Irans utenriksminister Zarif møte med utenriksministrene fra USA, Frankrike, Russland, Tyskland, Kina og Storbritannia i Wien, 6. juli, 2015.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Ja eller nei

Også EU begynner å bli utålmodige for å få satt punktum for to år med harde forhandlinger.

– Teksten er skrevet. Den er allerede der. Det er bare å si ja eller nei, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Vi er veldig nære, men hvis den viktige, historiske beslutningen ikke blir tatt i løpet av de neste timene, vil vi ikke ha noen avtale, sier hun.

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, som består av USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland. En foreløpig avtale mellom partene løper ut fredag.

LES OGSÅ: Atomavtalen: Syv punkter som forklarer hva som står på spill

LES OGSÅ: Irans ambassadør til Norge sin Ytring: Fredelig kjernekraft

SISTE NYTT

Siste nytt