Iran har ansatt 7000 hemmelige moralpoliti

Som ledd i å opprettholde landets moral, har iranske myndigheter utstasjonert flere tusen sivilkledde politifolk i hovedstaden for å sørge for at innbyggerne ter seg slik regimet ønsker.

Iransk moralpoliti

MORAL: En iransk kvinne kontrolleres av en betjent fra moralpolitiet i Teheran. Nå vil myndighetene bruke sivile politifolk for å opprettholde innbyggernes moral.

Foto: STRINGER / Reuters

Den nye styrken på 7000 politifolk skal jobbe i hemmelighet, og har blant annet som oppgave å kontrollere at kvinner er kledd i hijab når de oppholder seg utendørs, rapportere trakassering av kvinner og personer som spiller høy musikk i bilen, skriver BBC.

Iran har allerede et moralpoliti, men denne spesialgruppen har som oppgave å overvåke befolkningen og rapportere videre ethvert brudd på landets moralske lover.

«Flere spioner enn KGB»

Mange iranere har latt seg provosere av ressursbruken landets myndigheter nå har varslet.

På sosiale medier omtales politistyrken som bortkastet og at politiet heller bruke ressursene sine på å bekjempe mer alvorlig kriminalitet som korrupsjon.

«Selv ikke KGB hadde 7000 spioner på verdensbasis», skriver en iraner på Twitter.

Laster Twitter-innhold

En annen advarer om at dette fører til at enhver kan utgi seg for å være moralpoliti siden de ikke er uniformerte.

Advarte hverandre med app

Flere advarer om at dette bare vil skape frykt i befolkningen fordi man hele tiden kan risikere å bli overvåket. Andre peker på at det vil føre til at folk blir mer skeptiske mot hverandre i frykt for at de står overfor en sivil moralpoliti.

Det er bare et par måneder siden en ny mobilapp så dagens lys i Iran. Den kartbaserte appen lot brukerne varsle hverandre om hvor moralpolitiet var observert.

Appen fikk over 20.000 brukere på en uke.

Innbyggere som bryter moralreglene blir åpenlyst kritisert og risikerer å bli fysisk trakassert og slått. Grove overtramp kan ende i arrestasjon, rettssak og offentlig avstraffelse.

I 2013 ble nesten tre millioner innbyggere stoppet av moralpolitiet, og 18 000 ble stilt for retten. Pisking er en vanlig straff for å være upassende kledd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt