Det strammer seg til mellom sunni- og sjiamuslimer i Irak. Over 100 er drept i angrep den siste uken, og de ni selvmordsangrepene hittil i år gjør januar til den blodigste måneden siden september i fjor.
Bombet markeder og lønningskontor
I dag ble over 31 mennesker drept og over 80 såret i en rekke bilbombeangrep nord i Bagdad. Det er det tredje alvorlige angrepet i den irakiske hovedstaden i løpet av den siste uken. Bombene rammet markeder på det som er den store handledagen i Irak.
Tirsdag ble minst tre mennesker drept da en selvmordsbomber sprengte bilen sin utenfor en kontrollpost, et par mil nord for Bagdad.
Dagen før ble minst 22 mennesker drept og 40 såret da medlemmer av en regjeringsstøttet milits ble drept av en selvmordsbomber idet de var i ferd med å motta lønnen sin.
Angrepet skjedde ved et kontor like nord for hovedstaden Bagdad. Kontoret skulle utbetale lønn til medlemmer av Sawha-militsen.
Samtidig ble minst 33 mennesker drept i et angrep i Kirkuk, nord i Irak søndag.
(Artikkelen fortsetter)
Minst tre mennesker ble drept da en selvmordsbomber sprengte bilen sin utenfor en kontrollpost.
Foto: Khalid Mohammed / ApSunnimuslimer protesterer
Nouri al-Maliki har ledet Irak de siste seks årene.
Foto: - / AFPAngrepene gjør Iraks statsminister Nouri al-Maliki jobb vanskelig.
Maliki har ledet Irak de seks siste årene, en periode som har vært preget av politiske basketak og stadige angrep fra ekstremistiske islamistgrupperinger.
Demonstrasjonene brøt ut da ni av sikkerhetsvaktene til finansminister Rafa al-Essawi, en fremstående sunnimuslim, ble pågrepet i desember i fjor.
Siden har sunnimuslimer nord og vest i landet fortsatt å protestere mot det de hevder er overgrep fra det sjiamuslimske flertallet Maliki tilhører. De siste ukene har demonstrantene forlangt statsministerens avgang.
(Artikkelen fortsetter)
Minst 33 mennesker ble drept i angrepet i Kirkut søndag.
Foto: STRINGER/IRAQ / ReutersVil bli vanskeligere
Crispin Hawes, Midtøsten og Nord-Afrika-direktør ved Eurasia Group i London, påpeker at dette er den tiende krisen Maliki står overfor siden han igjen dannet regjering i desember 2010, og at statsministeren later til alltid å benytte samme strategi for å løse dem.
– Han gir litt, tar det så tilbake og gir litt til noen andre. Deretter setter han seg og venter, og hvis det blir nødvendig, pågriper han et par folk, sier Hawes.
Han presiserer at Maliki hittil har lyktes med strategien, men at det trolig har ført til at han aldri forsøker noe nytt for å løse Iraks problemer.
– Han vil få det vanskelig hvis situasjonen blir farligere, slik vi ser nå, understreker Hawes.