Interpol: – Lite sannsynlig at det er terror

Begge de to som reiste med stjålne pass på det savnede Malaysaia Airlines-flyet var iranere. Ifølge Interpol skulle de trolig søke om asyl i Europa.

 Interpols generalsekretær Ronald Noble

Interpol holdt pressekonferanse om det savnede Malaysia Airlines-flyet.

Foto: PETER MUHLY / Afp

– Vi vet også at de reiste fra Doha til Kuala Lumpur med pass som ikke var stjålne. Deretter har de brukt de stjålne passene til å gå om bord i flight MH370, opplyste Interpol-sjef Ronald K. Noble.

Navnene på de to iranske mennene, som var 18 og 29 år gamle, er Pouria Nour Mohammad Mehrdad og Delavar Seyed Mohammadreza.

– Jo mer vi finner ut om dette, jo mer ser det ut til at det ikke er terror innblandet, sier Noble.

Trolig på vei for å søke asyl

I dag tidlig norsk tid offentliggjorde politiet i Malaysia navnet til førstnevnte, som trolig var på vei til Tyskland for å søke asyl der.

Thailandsk politi tviler på at de to mennene som reiste med stjålne pass på det savnede flyet fra Malaysia Airlines var involvert i terrorisme.

Etter å ha avhørt reisebyråene som solgte flybillettene heller politiet til å tro at de to mennene kan ha vært asylsøkere på vei til Europa.

– Vi har ikke utelukket det, men opplysningene vi får kan tyde på at disse mennene ikke var involvert i terrorisme, sier politisjef i Pattaya, der billettene ble kjøpt, Supachai Puikaewcome.

Innehaveren av reisebyrået som solgte billettene som de brukte forteller at billettene ble kjøpt av en iransk mann hun kjenner som Mr. Ali. Denne personen betalte kontant, og har flere ganger kjøpt billetter der.

Innehaveren sier til Financial Times at mange kjøper billetter til Europa via Beijing fordi det ofte er det billigste alternativet. Begge de to med falske pass skulle videre til europeiske flyplasser fra Beijing.

– Vi ser på alle muligheter, blant annet at disse personene kan ha vært involvert i menneskesmugling, sier politisjefen i Pattaya.

Asylsøker med stjålet pass

På pressekonferansen ble det vist frem bilder av de to mennene som skal ha brukt stjålne pass til å komme seg på flyet.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

Leter med satellitter

Svensk politi og kinesiske satellitter bidrar i letingen for å finne svar på hva som skjedde med flight MH370.

Ved hjelp av blant annet høyoppløselige bilder og værovervåking skal satellittene støtte og bistå leteaksjonen, heter det i en kunngjøring fra myndighetene tirsdag.

En nettdugnad er også satt i gang, der brukere av tjenesten Tomnod kan hjelpe til med å studere satellittbilder etter spor av Malaysia Airlines-flyet.

Svensk politi undersøker ifølge Aftonbladet nå om en av de to passasjerene som reiste med stjålet pass på det savnede Malaysia Airlines-flyet, kan ha vært på vei til Sverige for å søke om asyl.

Rundt to tredeler av de 239 menneskene om bord på flyet var kinesere. I alt ti land deltar nå i den internasjonale leteaksjonen.

LES OGSÅ: Skal sjekke mystisk observasjon 500 km unna

Et fly fra det vietnamesiske flyvåpenet på leting etter spor av det savnede flyet.

Et fly fra det vietnamesiske flyvåpenet på leting etter spor av det savnede flyet fra Malaysia Airlines.

Foto: KHAM / Reuters

LES OGSÅ: – Kuala Lumpur eit sentrum for reisande med falske pass

Søket utvidet

Malaysia utvidet mandag området for søkene etter det savnede flyet, som forsvant på vei til Beijing fredag. Det søkes nå også i Malakkastredet vest for Malaysia, i tillegg til området mellom Malaysia og Vietnam.

Malaysia utvidet søket på bakgrunn av en teori om at flyet kan ha snudd og satt kurs for Kuala Lumpur. Nå letes det også over landområder.

Skip fra seks lands mariner og et titall militære fly deltar i søket i håp om å finne Malaysia Airlines-flyet MH370, eller rester av det.

Identiteten kjent

Den malaysiske politisjefen Tan Sri Khalid Tan Sri sier at den 19 år gamle asylsøkeren trolig var på vei til Tyskland for å søke om asyl.

Svensk politi bidrar

Svensk politi har bekreftet at de også undersøkte identiteten til den ene av de to ukjente passasjerene. De sjekker om flypassasjeren på Malaysia Airlines flight MH370 er identisk med en iraner som skal ha vært på vei til slektninger i Malmö.

– Det er en mann fra Iran som skulle søke asyl i Malmö, sier en svensk slektning av mannen til Aftonbladet. Han har også oppgitt at mannen reiste på et pass med navnet «Luigi Maraldi».

Passet ble meldt stjålet for et par år siden.

– En person har gitt beskjed om at en fjern slektning trolig befant seg om bord på ulykkesflyet. Vi har skrevet et varsel om en forsvunnet person som vi har sendt til Interpol, som får håndtere det, sier Torbjörn Edvinsson ved politiet i Göteborg.

Flyet som forsvant, er ennå ikke funnet. Det var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 227 passasjerer og et mannskap på tolv.

Interaktivt kart:

SISTE NYTT

Siste nytt