Hopp til innhold

Ønsker tips om disse ettersøkte

Interpol ber publikum lete etter informasjon om pedofili-, draps- og narkotikamistenkte på nett. Men norsk politi vil ikke være med på aksjonen.

Montasje av seks etterlyste kriminelle fra Interpol

Disse seks skal ifølge Interpol befinne seg ett eller annet sted i Europa, og er ettersøkt for drap, ran og pedofili.

Foto: Interpol / Montasje

– Vi har gjort en grundig vurdering om vi skal være med i et samarbeid som dette eller ikke, men på grunn av Norges restriktive forhold til personvern er vi ikke aktive deltakere i denne aksjonen, sier politiinspektør og leder ved Internasjonal seksjon ved Kripos, Anne Siri Svensson til NRK.no.

Aksjonen, som allerede har ført til at mer enn hundre personer som har vært etterlyst internasjonalt har blitt arrestert eller lokalisert, kan ikke bli gjennomført med norsk politis hjelp, fordi terskelen for å frigi navn og bilde på kriminelle er mye høyere her enn i andre europeiske land.

– Vi er veldig restriktive når det kommer til personvern i Norge, men vi bidrar selvfølgelig når vi får forespørsler, og publikum kan melde fra til sitt lokale politikammer hvis de ser noen av de etterlyste, men vi frigir ikke personopplysninger om norske statsborgere som er etterlyst, sier Svensson.

Operasjon «Infrarød»

Håpet fra Interpol er at publikum kan finne nyttig informasjon om de ettersøkte personene på internett, for eksempel gjennom sosiale medier som Facebook og Twitter.

Gjennom aksjonen, som har fått navnet «Infrarød», har Interpol navngitt 450 personer som er etterlyst eller som de tror befinner seg i 29 ulike land. Bilder av de etterlyste personene ligger ute på Interpols egne nettsider .

Alle er dømt eller mistenkt for alvorlige, kriminelle handlinger, som inkluderer mord, seksuelle overgrep mot barn, voldtekter og narkotikahandel.

29 land er involvert

I den innledende fasen av aksjonen møttes etterforskere fra alle de 29 landene i den franske byen Lyon for å dele informasjon om de mistenkte.

Detaljer om de ettersøkte personene, de antatte områdene de befinner seg i samt annen informasjon som kan identifisere dem, ble samlet sammen og analysert, for så å bli videresendt til de involverte landene.

Hittil har Interpol mottatt ny informasjon om mer enn 300 av de ettersøkte, blant annet om mulige steder de befinner seg, reisedokumenter, fotografier, fingeravtrykk og telefonnummer.

Operasjonen må derfor sies å være en suksess, mener «Infrarød»-koordinator Martin Cox.

– Operasjonen har vært svært vellykket i å lokalisere og arrestere et stort antall av disse personene. Nå sitter vi igjen med de sakene der det ikke har kommet til ny informasjon om eventuelle tilholdssteder. Derfor spør vi om publikums hjelp, skriver Cox på Interpols egne nettsider .

Kripos avviser ikke at nordmenn i større grad kunne bidratt hvis navn og bilder ble frigitt.

– Det er godt mulig at vi kunne fått inn flere tips hvis vi hadde vært med i aksjonen, men vi har et regelverk som vi forholder oss til. Vi sjekker selvfølgelig tipsene som kommer inn, sier Svensson.

Fotomodell og forfalsker tatt

Blant de som allerede er arrestert som følge av aksjonen er den tidligere colombianske fotomodellen og skuespilleren Angie Sanclemente Valencia (31).

Angie Sanclemente Valencia

Den tidligere modellen Angie Sanclemente Valencia er mistenkt for å være en sentral skikkelse i en kokainliga i Argentina.

Foto: - / Afp

Valencia, som vant en av Colombias største skjønnhetskonkurranser i 2000, har vært ettersøkt i Argentina for narkotikasmugling. Hun ble satt i varetekt av argentinsk politi i mai i år.

Også Mouamba Munanga fra Kongo har blitt arrestert som en del av aksjonen. Han var etterlyst i Frankrike og Bahrain for pengeforfalskning, hvitvasking og organisert kriminalitet, og ble arrestert i Sør-Afrika i forrige måned.

Kan finnes på Facebook og Twitter

26 personer som er etterlyst for menneskehandel, mord og seksuelle misbruk mot barn står nå øverst på prioriteringslista til Interpol, som ber publikum komme med tips i disse sakene.

– Det er mer sannsynlig at noen vil kjenne igjen disse personene fra sosiale nettverk på internett enn at de vil få øye på dem på gata. Men uansett hvordan publikum skaffer seg informasjon, må de sende det videre til oss, sier Cox på Interpols egne nettsider .

Han forteller at mange av de mistenkte tror at de har kommet seg unna og at det ikke lenger letes etter dem.

– Men det denne operasjonen helt klart viser, er at dette ikke er virkeligheten. Vi vil fortsette å søke etter disse personene helt til de blir tatt, sier Cox.

Selv om Norge ikke er blant de involverte landene, deltar våre naboland Sverige, Danmark og Finland i aksjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt