Hopp til innhold

Innvandring gir utvikling

FNs utviklingsprogram vil ha mer innvandring for å gi bedre økonomisk utvikling.

Asylsøkere i Volda
Foto: NRK

Innvandrere tar ikke jobbene fra folk. Tvert om så fører migrasjon til økonomisk utvikling og vekst. Både der folk reiser fra, og til stedene de kommer.

I dag kom den årlige levekårsundersøkelsen fra FNs utviklingsprogram som viser at Norge nok en gang er verdens beste land å bo i.

Statsminister Jens Stoltenberg sier at utnevnelsen er en anerkjennelse av den norske modellen.

- Det er en anerkjennelse av måten vi gjør ting i Norge, sier Stoltenberg. Han legger til at det er viktig at utnevnelsen ikke blir en sovepute.

Kulturell utveksling

Rike land har nytt godt av innvandring, ifølge FN.

- I tillegg nyter vi godt av kulturell utveksling, sier , kommunikasjonsrådgiver i FNs utviklingsprogram Marte Lia Torskenæs. Hvis det er åpent for innvandring til ett land, fører det svært ofte til økonomisk utvikling.

Innovasjon og investering

Den nyeste levekårsrapporten som offentliggjøres i dag viser at migrasjon som regel bedrer levekårene både til den som flytter, lokalsamfunnet vedkommende flytter til og stedet migranten kommer fra.

Men det finnes unntak. Innvandrere fra Zimbabwe har få rettigheter i Sør Afrika. Folk på utkikk etter jobb og bedre levekår her opplever å bli banket opp og i enkelte tilfeller brent levende.

Derfor mener FNs utviklingsprogram at man må styrke migranters rettigheter. Og ha færre restriksjoner for flytting, både innad i land og mellom grensene.

Færre restriksjoner

Thailandsk lov gir for eksempel migranter nøyaktig samme rettigheter til alle arbeidere, også innvandrere fra andre land.

Dette innebærer at de får tilgang til helsetjenester. Og det er nettopp slik FNs utviklingsprogram mener det bør være for å utnytte det store økonomiske utviklings potensialet de mener ligger i migrasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt

Palestinas nye ambassadør: – Intet menneske kan akseptere det

Sterke videoer som viser brente og ødelagte kropper i Rafah deles i sosiale medier. Palestinas nye ambassadør etterspør sanksjoner mot Israel.