NRK Meny
Normal

Trumps advokater knyttet somaliere i USA til islamister

I ankedomstolen som behandler Trumps innreiseforbud knyttet juristen som forsvarer presidenten flere somaliere i USA til den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab. Ingen domsavgjørelse er ventet før senere i uka.

Trump Travel Ban Lawsuit

David Pearce og datteren Crissy Pearce var blant demonstrantene mot president Donald Trumps innreiseforbud tirsdag. De stilte utenfor ankedomstolen 9th U.S. Circuit Court of Appeals i San Francisco for å vise sin støtte til delstatene som har utfordret Trumps nye regler. Foto: Jeff Chiu /AP / NTB scanpix

Foto: Jeff Chiu / AP

Ankedomstolen i San Francisco, som behandler Donald Trumps innreiseforbud, ventes å fatte en beslutning om noen dager.

Rettsmøtet ble gjennomført som en telefonkonferanse, det begynte ved midnatt i natt, norsk tid. Partene fikk presentere sine argumenter. Partene argumenterte for og mot presidentens omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk, som skulle hindre "radikale, islamistiske terrorister" i å komme til USA.

Delstatene Washington og Minnesota har brakt regjeringens innreiseforbud inn for retten og mener det er ulovlig. Uansett utfall i San Francisco kan saken bli anket videre til høyesterett.

En av de tre dommerne i ankedomstolen, Michelle Friedland, ville vite om myndighetene faktisk har knyttet immigranter fra noen av de sju landene innreiseforbudet gjelder til terrorisme.

Advokat August Flentje fra justisdepartementet trakk da fram at det var noen somaliere i USA som kan knyttes til al-Shabaab. Flentje framholdt videre at presidenten i USA har rett til å vurdere trusler mot nasjonal sikkerhet. Han sa at de sju landene var på lista på grunn av avgjørelser tatt i Kongressen og av Trumps forgjenger, president Barack Obama, de siste to årene.

Flentje sa også at myndighetene er kjent med at utlendinger har blitt arrestert i USA etter 11. september-angrepene i 2001, men han framla ikke bevis for disse påstandene. Årsaken skal være at saken har utviklet seg så raskt at justisdepartementet ikke har hatt nok tid til å innhente dokumentasjon.

Det er ikke ventet en avgjørelse i saken før senere denne uka, opplyser David Madden, talsperson for ankedomstolen, som befinner seg i San Francisco.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt