Harry Reid slapp med skrekken

Den største demokratiske skuddpremien i Kongressen, Demokratenes senatsleder Harry Reid, klarte å komme unna med små skuddsår.

Video Reid vant i Nevada

Harry Reid er sikret seks nye år i Senatet. Men det var nære på at det holdt.

Harry Reid har vært en av president Barack Obamas nærmeste samarbeidspartnere i Kongressen de siste to årene - og en nøkkelmann i forhold til utformingen av såvel helsereformen og studiefinansieringsreformen som de økonomske stimulanspakkene.

Valgkampen har vært en neglebitende affære for den tidligere bokseren og advokaten, som har 27 år bak seg i Kongressen.

Han regnes som en grå politiker av den gamle skolen, og representerer det mange misliker med det politiske etablissementet i Washington D.C.; den føderale makten, «stemme-dealingen» - og nå Demokratenes reformer og store offentlige redningspakker.

Utfordreren Sharron Angle var et helt ubeskrevet politisk blad, omfavnet av Tea Party-bevegelsen og den konservative sjefsdronningen Sarah Palin.

Trass mange rare utspill som republikanske partirådgivere gjorde sitt beste for å dempe, lå Angle helt inntil valgdagen faretruende nær på meningsmålingene - sett fra Reids side.

Deres felles hjemstat Nevada har blitt rammet hardere enn mange andre stater av den økonomiske tilbakegangen, og desperasjonen brer seg i en delstatsøkonomi som fortsatt bare går en vei - bakover i stedet for forover.

Kampen mellom Reid og Angle har vært en av de dyreste og skitneste i valgkampen. Begge sider har pøst på penger, i håp om en vinnereffekt.

Overfor amerikanske medier la enkelte velgere på valgdagen ikke skjul på sin avsky for en de mener er ansvarlig for både nasjonens og deres personlige økonmiske misere. Andre mente Reid er den beste til å bidra til å få delstaten og nasjonen på beina igjen, og den som kan sikre delstaten midler. Atter andre holdt seg for nesen og stemte på veteranen, da de mente nykommeren ville være et langt verre alternativ.

Også da de første opptellingstallene kom, hang Angle på.

Hadde Tea Party-kandidaten maktet å slå ut Reid, hadde nederlaget blitt fullkomment for Demokratene på en allerede dårlig kveld.

I 2004 tapte den daværende demokratiske senatslederen Tom Daschle plassen til en repulikansk kandidat. Reid måtte innse at det like gjerne kunne gå den veien med ham også.

Veteranen var tydelig lettet da han kom ut for å holde sin takketale på på morgenkvisten norsk tid.

- I dag valgte Nevada håp fremfor frykt. Nevada valgte å gå fremover i stedet for bakover, sa Reid.

- Dere gjorde det mulig det mange sa var umulig, sa Reid og takket velgerne, deretter familien og valgkamparbeiderne i den rekkefølgen.

SISTE NYTT

Siste nytt