NRK Meny
Normal

Tok helg torsdag kveld og ga opp å redde budsjettet

De automatiske budsjettkuttene kommer til å ramme USA ved midnatt etter at kongressmedlemmene ga opp å finne en løsning før fristen går ut.

Kongressbygningen i Washington

Kongressbygningen i Washington var opplyst torsdag kveld, men de fleste representantene tok tidlig helg og dro hjem til sine valgdistrikter torsdag kveld.

Foto: Saul Loeb / AFP

To forskjellige forslag for å unngå de automatiske kuttene mislyktes begge med å få flertall i Senatet torsdag kveld.

Etter at det ble klart forlot mange av kongressrepresentantene hovedstaden Washington DC og dro tilbake til sine valgdistrikter, skriver Washington Post.

Dermed er det klart at de automatiske budsjettkuttene vil tre i kraft ved midnatt natt til lørdag.

Obama møter kongressledere

I løpet av dagen skal president Barack Obama møte ledere i kongressen for å se om det er mulig å komme frem til en løsning for å unngå budsjettkuttene.

Representanter for ledelsen i begge partiene, Demokratene og Republikanerne, vil være med på møtet med presidenten i Det hvite hus.

Ettersom de fleste kongressrepresentantene allerede har forlatt hovedstaden vil det uansett ikke være tid til å få vedtatt et eventuelt kompromiss før fristen går ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Meals On Wheels-bil

En bil fra Meals On Wheels-programmet i San Francisco deler ut mat til fattige 27. februar i år. Matutdelingen til fattige er et av programmene som kan bli stoppet eller redusert på grunn av de automatiske kuttene.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Uklare konsekvenser av kuttene

Hva som vil bli konsekvensene av budsjettkuttene og når de vil slå inn er foreløpig uklart.

Det hvite hus la sist helg frem en oversikt over en del av virkningene, men det er ikke klart når de vil tre i effekt.

New York Times skriver at de forskjellige departementene i løpet av dagen og helgen vil sende ut beskjeder om hvor kuttene vil ramme.

Ifølge avisen vil for eksempel ansatte Boligdepartementet bruke helgen på å sende ut brev til guvernørene i det 50 delstatene med informasjon om hvordan bevilgningene blir redusert i tiden fremover.

Dermed vil konsekvsene av kuttene først gradvis bli klare i dagene og ukene fremover.

Kutt i forsvaret

Noen konsekvenser er uansett allerede klare. Forsvarsdepartementet tok allerede i februar noen beslutninger for å spare penger.

Etter planen skulle det vært sendt ytterligere ett hangarskip til Den persiske gulfen for å legge ytterligere press på Iran. På grunn av kuttene ble det vedtatt å holde skipet hjemme.

Også vedlikeholdet på hangarskipet USS Abraham Lincoln er satt i bero, på grunn av kuttene.

Forsvarsdepartementet har varslet om at de vil innføre firedagersuke for rundt 800.000 sivilt ansatte, men det er uklart når det vil tre i kraft.

Les også: Detroit trues av konkurs

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt