Hopp til innhold

Igjen lukkede dører for Suu Kyi

I Burma fortsatte rettssaken mot demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi i dag - for lukkede dører. Presset øker på, blant andre fra USA.

MRTV viser diplomater fra Russland og Singapore i møte med

MRTV i Burma viser diplomater fra Russland og Singapore i møte med Aung San Suu Kyi inne i Insein-fengselet i Rangoon i går.

Foto: STR / AFP

I går lot militærjuntaen i Burma en gruppe utvalgte diplomater og journalister få komme inn i rettssalen i én time.

Men i dag sa en tjenestemann at rettssaken vil fortsette for lukkede dører, uten medier og utenlandske observatører.

Fikk en visjon

At militærjuntaen lot utenlandske diplomater og journalister få slippe inn i rettssalen i går, sees på som et forsøk på å blidgjøre kritikere som hevder at regimet bruker Yettaws aksjon som en gyllen sjanse til å fortsette å holde Suu Kyi innesperret. Perioden med husarrest utløper om få dager.

Aung San Suu Kyi er tiltalt for brudd på reglene for husarrest etter at den amerikanske aktivisten John Yettaw svømte over en innsjø og tok seg inn i huset hennes. Suu Kyi risikerer fem års fengsel dersom hun blir kjent skyldig.

Amerikaneren John Yettaw har forklart at han oppsøkte Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi etter å ha fått en visjon om at livet hennes var i fare.

Jeg måtte komme til Burma for å advare burmesiske myndigheter og Aung San Suu Kyi om at hun var i fare, skal Yettaw ha forklart ifølge Nyan Win. Win er talsmann for Suu Kyis parti

Win Tin

Win Tin og andre støttespillere til Suu Kyi har i dag tatt oppstilling utenfor fengselet hvor hun holdes og hvor rettssaken foregår.

Foto: Khin Maung Win / AP

I dag da rettssaken fortsetter, har et tredvetall medlemmer fra Suu Kyis parti, National League for Democrazy (NLD) tatt oppstilling foran fengselet der rettssaken holdes. Der var også Win Tin, som er den politiske fangen i Burma som har sittet lengst bak murene.

Så godt ut

En smilende Aung San Suu Kyi, som så godt ut, takket diplomatene for å være tilstede i går og sa at hun håpet å se dem igjen "når det kommer bedre dager".

Ifølge en representant fra myndighetene i Singapore sa Suu Kyi at "forhåpentligvis var det ikke for sent til at det kunne komme noe positivt ut av denne ulykkelige hendelsen."

- Diplomatene som slapp inn i rettssalen i går, nærer ingen illusjoner om hva som venter Aung San Suu Kyi når retten en gang heves. Den britiske ambassadøren til Burma sier rett ut til BCC i dag at han regner med at hun blir funnet skyldig og sendt i fengsel, sier NRKs Asia-korrespondent, Ole Torp.

Erklærer valg ulovlig

Samtidig sier USAs utenriksminister Hillary Clinton at Burmas valg neste år er ulovlige dersom opposisjons- og demokratilederen blir holdt fengslet av militærjuntaen.

- Det er skammelig og opprørende at regimet fortsatt holder henne innesperret, sier Clinton.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er svært bekymret over situasjonen i Burma og vil ta saken opp med juntaleder General Than Shwe.

I Burmas naboland, Thailand, oppfordret utenriksminister Kasit Piromya i dag militærregimet til å løslate alle politiske fanger.

Saken fortsetter under bildet:

Thailand og USAs utenriksministre Kasit Piromya og Hillary Clinton

Thailand og USAs utenriksministre Kasit Piromya og Hillary Clinton med felles front mot Burmas regime.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

- Reis tribunal

En gruppe fremstående jurister konkluderer i en rapport som utgis av det amerikanske eliteuniversitetet Harvard i dag at forholdene i Burma er slik at det bør reises straffesak mot militærregimets ledere for forbrytelser mot menneskeheten.

Juristkommisjonen mener at regimet er ansvarlig for å ha plyndret og ødelagt mer enn 3000 landsbyer, henrettet uskyldige mennesker og gjort seg skyldig i omfattende tortur og seksuelle overgrep mot sivilbefolkningen.

Stille fra India og Kina

Burma bør sidestilles med Rwanda og tidligere Jugoslavia og FNs sikkerhetsråd må reise tribunal og reise anklager mot forbryterne, sier juristene.

Fra Burmas viktige handelspartnere, India og Kina, kommer det fremdeles ingen protester mot behandlingen av Aung San Suu Kyi.

SISTE NYTT

Siste nytt