Hopp til innhold

Hva skjer med Wagner-gruppen nå?

Leder Jevgenij Prigozjin kan bli drept, og Wagner-gruppen i Ukraina oppløst. Det tror eksperter NRK har snakket med.

Wagner

Hva vil skje med Jevgenij Prigozjin og leiehærens hans Wagner-gruppen i Ukraina?

Foto: AP

– Prigozjin er i Belarus. Dette bekrefter den belarusiske presidenten tirsdag ettermiddag, i følge nyhetsbyrået Belta.

Et privatfly som tilhører Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin landet på en flyplass nær Belarus' hovedstad Minsk tirsdag morgen.

Prigozjin er sjef for leiehæren Wagner-gruppen som har kjempet på russisk side i Ukraina.

I helgen stod Prigozjin bak et væpnet opprør mot militærledelsen i Moskva.

Nå henger livet hans i en tynn tråd, skal vi tro flere Russland-eksperter.

– Prigozjin har gått høyt ut på banen og etablert seg som et alternativ til Putin. Det har bare to utfall: Enten blir han tatt av dage, eller så blir han ny president. Jeg vil regne med at han blir tatt av dage, sier direktør for Fridtjof Nansens Institutt Iver B. Neumann til NRK.

Iver B. Neumann, Fridtjof Nansens institutt

Direktør Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt

Foto: Jan Dalsgaard Sørensen

Hva skal Wagnersoldatene gjøre i Belarus?

I følge avtalen som ble inngått mellom Prigozjin og russiske myndigheter lørdag, skal de Wagnersoldatene som ønsker det, få komme til Belarus.

I følge Lukasjenko er Wagnersoldatene tilbudt å få etablere seg i en nedlagt hviterussiske base.

Den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko sier at Wagnersoldatene har stor erfaring som Belarus kan ha stor nytte av, uten at han presiserer dette nærmere.

Det er usikkert hvor mange av Wagnersoldatene som vil følge sin leder Jevgenij Prigozjin til Belarus.

Flere har stilt spørsmålet om hva som vil skje dersom Prigozjin klarer å samle en hær i Belarus. Vil den brukes til angrep i Ukraina fra Belarus. Vil Belarus` sterke mann Aleksandr Lukasjenko ta i bruk hæren til sine formål?

– Om Prigozjin skulle lykke med å danne en ny leiehær i Belarus, haster det desto mer for Putin å ta ham ut, sier Neumann.

Les også Kaosdøgnet i Russland: Dette skjedde

Wagner-soldater i Rostov-na-Donu

Maktspill i Russland

Russisk politikk kan ses på som en pyramide der alle er avhengig av mannen på toppen, som er Vladimir Putin, forklarer Neumann.

Putin driver et splitt-og-hersk-spill der han gir noen fordeler og setter folk opp mot hverandre. Prigozjin har lenge vært en åpen kritiker av den russiske militære elite og kommet med harde utfall i sosiale medier.

TRAKK SEG UT: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i en bil på vei ut av Rostov lørdag kveld, etter at avtalen med inngått med Belarus' president.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i en bil på vei ut av Rostov lørdag kveld, etter at avtalen med inngått med Belarus' president.

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS

I helgen valgte han å gjøre opprør mot dette med våpen i hånd. På den måten stilte han spørsmål ved Putins legitime makt, og det var derfor han ble kalt «forræder».

Nettopp dette kan forklare at Prigozjin kan bli drept, sier Neumann.

Opprøret endte med en avtale som ble fremforhandlet av president Aleksandr Lukasjenko. Detaljene i avtalen er uklare, men Wagner-lederen skulle altså flytte til Belarus.

Siden har han forsvart det han kalte for «en marsj for rettferdighet.»

Les også Eksperter: Teorier om «falsk flagg-operasjon»

Russiske Wagner-styrker på vei ut av Rostov

– Wagner gruppen i Ukraina blir oppløst

Wagner-gruppens leiesoldater skal ifølge avtalen slippe straff for å ha vært med i opprøret mot Kreml og resten skal fra nå inngå i den ordinære russiske hæren. Wagner-gruppen teller 25.000 mann totalt.

Russland

Wagner-gruppen tok kontroll med den russiske byen Rostov-on-Don lørdag i det som ble beskrevet som et kuppforsøk mot den russiske hærledelsen og Vladimir Putin.

Foto: Vasily Deryugin / AP

Helgens dramatiske hendelser betyr høyst sannsynlig slutten på Wagner-gruppen i Ukraina, mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Han mener Putin håndterte det som så ut som en kuppforsøk på en smart måte.

– Det russiske forsvaret ville nok ha stoppet Wagner før de kom til sentrum av Moskva. Men en åpen konfrontasjon i utkanten av hovedstaden hadde vært en katastrofe, sier Karlsen til NRK.

– Har ikke noe valg

Spørsmålet er om leiesoldatene kommer til å fortsette sin krigføring i Ukraina, men under en annen leder. Men flere eksperter mener Wagner-gruppen slik den har vært til nå i Ukraina vil bli lagt ned.

Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant og forskar ved Forsvaret høgskule.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

De vil nok splitte opp og demontere Wagner-gruppen, mener Karlsen. I tillegg vil Wagner-gruppen bli fratatt både våpen og ammunisjon. Da blir det vanskelig å fortsette.

– Det vil hindre ytterligere opprør nedenfra, og så vil Putin etter hvert gå mot Prigozjin og statuere et eksempel for å forebygge nye opprør eller kupp, sier Karlsen.

Les også Prigozjin: – Målet vårt var ikke å velte myndighetene

TRAKK SEG UT: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i en bil på vei ut av Rostov lørdag kveld, etter at avtalen med inngått med Belarus' president.

Leiesoldatene blir tvunget til å gå inn i det russiske forsvaret. Lønna blir mye dårligere, men de vil risikere fengsel dersom de ikke lyder den nye ordren, ifølge Neumann.

– Avtalen som ble inngått må man ta med en tønne salt. Den russiske stat kommer til å ta det den trenger, sier Neumann.

Den fryktede og beryktede leiehæren Wagner er ikke bare en leiehær i Ukraina. De har kriget i Libya, Syria, Den sentralafrikanske republikk og Mali. I tillegg har den store økonomiske interesser, blant annet i Afrika og Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt