Hopp til innhold

Høyreekstremist hevder dobbeltdrap var patriotisk motivert

Den amerikanske høyreekstremisten Jeremy Joseph Christian er siktet for å ha drept to menn som grep inn da han skal ha kommet med rasistiske tilrop mot to muslimske jenter på bybanen i Portland i Oregon.

Mistenkt for å ha knivstukket og drept to menn i Portland, Oregon, USA.

Drapene skjedde i den amerikanske byen fredag i forrige uke.

Skjelte ut to jenter

Den kjente lokale høyreekstremisten Jeremy Joseph Christian skal ifølge siktelsen ha kommet med rasistiske ytringer mot to unger kvinner på MX-toget i utkanten av Portland i den amerikanske delstaten Oregon.

De to jentene var tilsynelatende muslimer, og en av dem gikk med hijab.

– Han ba oss dra tilbake til Saudi-Arabia og at vi ikke hadde rett til å være her. Han sa i praksis at vi var verdiløse og burde ta livet av oss selv, sier 16-årige Destinee Mangum, én av jentene som ble forulempet til KPTV.

To menn forsøkte å stanse utskjellingen, men da skal Christian ha trukket kniv og gått til angrep på dem.

Den ene mannen døde på stedet, mens den andre døde senere på sykehuset. En tredje mann ble alvorlig skadd som følge av knivstikkingen.

– Patriotisme

Christian ble i dag fremstilt for varetektsfengsling for en dommer i Portland. Han er siktet for to drap, ett drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og to tilfeller av hatefulle ytringer.

Blant tilhørerne var blant andre det tredje offeret for knivstikkingen, skriver CNN.

Politiet har sikret overvåkingsbilder av Christian fra toget hvor han forut for drapene satte til livs store deler av en beholder med lilla væske. Han har selv forklart at dette var Sangria-vin.

Portland-drap

RYSTET: Portland er rystet over det brutale dobbeltdrapet.

Foto: Gillian Flaccus / AP

I videoopptaket fra politibilen etter pågripelsen sier 35-åringen:

– Jeg har akkurat en knivstukket en gjeng med ***** i nakken. Jeg kan dø i fengsel som en lykkelig mann.

Da han møtte i retten i dag ropte han ut slagord og skjellsord mot tilhørerne.

– Kom dere ut hvis dere ikke liker ytringsfrihet. Dere kaller dette terrorisme, jeg kaller det patriotisme. Hører dere? Dø!

Hyllet vikinger

Avisa Portland Mercury skriver at Christian dukket opp på en markering for ytringsfrihet i april og truet de tilstedeværende med en baseballkølle, ifølge NTB.

På sin Facebook-side har Christian uttrykt sympati både for nazismen og Timothy McVeigh, mannen som sto bak bombeattentatet i Oklahoma City i 1995 som kostet nærmere 200 mennesker livet.

På Facebook har han også hyllet Vinland og vikingene, en historisk hendelse som fascismeforskeren Shane Burley sier ytre høyre nå bruker for å sammenligne hvite nasjonalister med vikingene i et nytt land som kjemper for å beskytte sitt folkeslag med vold.

Han har også bitt seg merke i forsøk i Norge på å forby mannlig omskjæring, en praksis som deler av ytre høyre ser på som det moderne samfunnets forfølgelse av menn.

SISTE NYTT

Siste nytt