NRK Meny
Normal

Danseband og pop lokker velgerne

Danske politikere har laget kampsanger med heftig hiphop- og dansebandrytmer for å sanke stemmer til morgendagens valg.

Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Jensen har innspillt Socialdemokraternes valgsang.

Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Jensen har innspillt Socialdemokraternes valgsang.

Socialdemokraterne har fått eks-statsminister Poul Nyrup Rasmussen og sin kulturpolitiske talsmann, Mogens Jensen, til å synge kamplåten "Det blir en god dag" for å få det danske folket til å stemme på nettopp dem.

Hør Socialdemokraternes låt her

 "Jeg skal ut og stemme. (...) Snart er Rasmussen passé (...) Det blir en god dag", synger sosialdemokraten til rytmer som ville gjort seg godt på dansebandgulvet. 

- Når de passive velgerne 

 - Dette er ganske uskyldig moro med en baktanke om å sanke stemmer fra de usikre velgerne, sier professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen.

Han tror at det er folk som egentlig ikke hadde tenkt å stemme som kan bli lokka til valgurnene av de fengende valgkamplåtene.

Anders Todal Jenssen

Anders Todal Jenssen tror kamplåtene når de passive velgerne.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Verdensborger med fransk rødvin og italienske sko

Hiphop-låten "Verdensborger" til partiet Enhedslisten prøver å sanke stemmer ved å fokusere på Danmark som et internasjonalt samfunn med mange innvandrere.

"Jeg er en verdensborger med hjertesorger (...) Min rødvin er fransk, og min whiskey er skotsk, min rom er kubansk og min gin er on the rocks (...) Musikken jeg dyrker er fra "The Big apple" (...), mine sko er de peneste, de er italienske, min indiske skjorte er tekstil i eksil som dekker min danske hud. (...) Hør valgkamplåten "Verdensborger" her

De fleste partiene har sine egne folk bak mikrofonen, mens partiet Ny Alliance har kosta på seg å leie inn en profesjonell artist for å framføre pop-låta "Hva så Naser". Hør pop-låta her

- Klisje-tettheten er stor, og det er veldig lite om partiets program og standpunkter, er dommen til Todal Jenssen.

- Onde tunger vil kanskje si at det er helt karakteristisk for partiet Ny Alliance. De har ikke helt avklart hvilket regjeringsalternativ de kommer til å støtte, sånn at sangen kan vise hvor meningstungt partiet egentlig er, ler Todal Jenssen.

- Platt og flatt

Statsviteren tror ikke at låtene kan avgjøre valget i morgen, men at det er et krydder for partiene.

- Det er positivt med en populær sang for partiene. Det ser vi også fra fotballklubbene som gir ut plater i forbindelsemed cup-finaler, og det trikset har de danske partiene lært også, mener Todal Jenssen.  

- Men faren med denne typer sanger er den samme som vi ser med veldig mange supportersanger, - at det blir litt platt og flatt. Og at det sånn sett kanskje ikke er så veldig god reklame når det kommer til stykke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt