Hjernen bak Paris-terroren fortsatt på flukt

PARIS (NRK): Politiet hadde sterk mistanke om at hovedpersonen bak terrorangrepene skjulte seg i leiligheten de i dag aksjonerte mot, men Abdelhamid Abaaoud er ikke pågrepet. To personer ble drept i aksjonen.

Det pågår en stor politiaksjon i Paris i morgentimene onsdag.

Se direktebilder fra aksjonen i Paris.

Frankrike terror

Politiet har evakuert en rekke mennesker og ber folk om å holde seg hjemme i Saint-Denis.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

To personer – en kvinne og en mann – døde i antiterroraksjonen i Paris-bydelen Saint-Denis onsdag morgen. Kvinnen bar et selvmordsbelte, og sprengte seg selv. Begge de døde var mistenkt for å være involvert i terrorangrepene fredag.

Påtalemyndigheten i Paris bekrefter også at sju personer er pågrepet under aksjonen, melder nyhetsbyrået AP.

Politikilder opplyser at målet for politiets aksjon var hjernen bak terrorangrepene i Paris, Abdelhamid Abaaoud (27), men etter aksjonen er det klart at han verken er blant de pågrepne, eller døde.

Telefonavlyttinger

Statsadvokaten, Francois Molin, sa på en pressekonferanse i dag, at avlyttede telefonsamtaler, overvåkning og vitnebeskrivelser hadde gitt dem grunn til å tro at Abdelhamid Abaaoud skjulte seg i leiligheten politiet aksjonerte mot.

Ifølge franske myndigheter er belgiske Abdelhamid Abaaoud mistenkt som hovedmannen bak Paris-terroren. Han skal ha hatt marokkansk opprinnelse og skal ha kjempet med IS.

Han linkes til kirkeangrep og mislykkede angrep på tog, ifølge AP.

Stephane Le Foll, talsmann for den franske regjeringen, opplyste like før klokken 12.00 at aksjonen var avsluttet, men at politiet ble på stedet for å sikre området.

Jaktet hovedmenn bak terroren

Fere personer forskanset seg inne i en leilighet i Saint-Denis som politiet aksjonerte mot. Ifølge fransk politi ble fem politibetjenter lettere skadet under politiaksjonen som skal ha blitt satt i gang rundt klokken 04.30.

Laster Twitter-innhold

Artikkelen fortsetter under bildet

Paris politiaksjon terror

Franske politi sikrer området i Saint-Denis mens skuddutvekslingen pågår.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Det ble også rapportert at terroretterlyste Salah Abdeslam og den antatte niende terroristen også befant seg inne i leiligheten politiet aksjonerte mot. Det opplyste politikilder til TV-kanalen BFM, ifølge NTB.

Overvåkingsbilder bekreftet sent i går kveld det øyenvitner har fortalt, nemlig at det var tre personer i en av bilene som kjørte og skjøt mot mennesker på fredag.

Abdeslam beskrives som farlig og er mistenkt for å ha vært direkte involvert i fredagens angrep i Paris. Hans ene bror antas å ha sprengt seg selv i lufta under angrepet, den andre har sittet varetektsfengslet i Belgia etter terrorangrepene, men ble mandag sluppet fri.

Eksplosjoner

Det skal ha vært kraftig skuddutveksling mellom politiet og de mistenkte i morgentimene onsdag, og det meldes også om eksplosjoner. Ifølge nyhetsbyrået APs reportere på stedet ble det hørt syv eksplosjoner fra området rundt den omringede leiligheten.

Sain-Denis Paris politiaksjon terror

De tre guttene ble vekt av skytingen i natt.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Som følge av aksjonen er skolene i Saint-Denis stengt i dag. NRK har snakket med tre unge gutter ved politisperringene som ble vekt av skytingen i natt. De forteller at de ble veldig redde.

– Vi synes det er veldig skummelt at vi ikke kan være oss trygge her, sier de.

Et hundretalls menn fra det franske forsvaret har også blitt sendt til Saint-Denis for å bistå politiet, ifølge Le Monde.

Politiet har blokkert flere veier i Saint-Denis. Det er i dette området Stade de France ligger, hvor en av terroristene fredag sprengte seg selv og drepte en person og skadet et trettitalls andre.

Laster kart, vennligst vent...

Saint-Denis ligger nord i Paris. Det er i dette området Stade de France ligger, hvor en av terroristene fredag sprengte seg selv og drepte en person og skadet et trettitalls andre.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt